I lördagens tidning berättade Kuriren om att kyrkorådet för Luleå domkyrkoförsamling beslutat om att alla gravstenar, både vid Örnäsets griftegård och griftegården i centrala Luleå, ska kontrolleras. Totalt handlar det om 5.000 gravstenar och arbetet beräknas ta två år.
Vid Örnäsets griftegård har arbetet börjat och där läggs gravstenen ned på backen om den är instabil. Något som ledamoten i kyrkorådet, Lars Pohjanen (C), reagerat på och menar att det bryter mot begravningslagen.
Kuriren har ringt runt till några pastorat i länet och kollat hur de hanterar frågan med instabila gravstenar. Problemet finns överallt, men hanteras lite olika.
– Vi kommer att påbörja ett arbete med att säkerhetsprovtrycka alla gravstenar i sommar. Då kommer vi säkert att få lägga ned en massa stenar på backen, säger Åsa Sahba, kyrkogårdschef vid Nederluleå församling.
Sedan kontaktas gravrättsägaren om att gravstenen måste åtgärdas så att den står säker. Däremot åtgärdar de inga stenar.
Ingvar Öberg, kyrkogårdsföreståndare vid Bodens pastorat, berättar att de redan för drygt två år sedan började se över gravstenarna. De lägger också ned de gravstenar som de anser farliga.
– Då vi gör det skickar vi ett brev till gravrättsägaren om att de måste göra någonting år gravstenen. Och vi har ett antal gravstenar som fortfarande ligger ned. Där kommer vi att gå ut med ytterligare ett brev för att hör om de vill ha kvar graven, berättar han.
Inom Kiruna pastorat finns totalt elva kyrkogårdar och även där har man problem med sättningar. Där har de sedan flera år tillbaka försökt att åtgärda de stenar som riskerar att välta.
– Vi har försökt att vara väldigt försiktiga. Visst lägger vi ned en sten om den lutar för mycket och kan vara en fara, men då försöker vi åtgärda det nästa dag. Sedan skickar vi en räkning, säger Roland Rova, kanslichef vid Kiruna pastorat.