– Sannolikt har det med rökvanor att göra, naturligtvis är det så, säger Staffan Khan, statistiker vid Socialstyrelsens cancerregister.
Förra året drabbades 4 023 personer i Sverige av lungcancer.
Under de senaste 20 åren har sjukdomen minskat bland män minskat, med cirka 0,5 procent per år, men gått upp med cirka tre procent per år bland kvinnor.
Samtidigt som lungcancer ökat bland kvinnor, har landstingen börjat jobba mer med tobaksavvänjning.
– Lungcancer är inte bara bland rökare, en del av det kan vara att andra röker omkring en, säger Gudrun Palo, sjuksköterska.
Hon arbetar med tobaksavvänjning på Mjölkuddens vårdcentral i Luleå.
– Jag börjar alltid med hälsosamtal med patienterna. Det viktigaste för själen är att man tar hand om sig så att kroppen fungerar. Vi erbjuder alltid stöd och försöker alltid erbjuda ett lungfunktionstest. Då får man blåsa i en spirometer, säger hon.
Atttityderna i sjukvården och bland patienterna har, menar hon, förändrats över tid.
– Dels kan vi prata på ett annat sätt, man möter inte motstånd. Jag har verktyg för att veta hur man ska jobba för att stötta i stället för att skambelägga.
Numera har många anställda inom sjukvården utbildning i frågorna. Gudrun Palo är utbildad i kognitiv beteendeterapi och rökavvänjning.
Vad får man för hjälp om man vill sluta röka?
– Då gör vi oftast upp om en tid att komma tillbaka, beroende på hur man vill ha det. Man kanske bestämmer sig för att sluta en viss dag, att på nyårsafton tar jag min sista cigarett. Vi kommer överens om hur vi ska ha kontakt. En del kan också behöva hjälpmedel, säger Gudrun Palo.