Lundh Sammeli (S): "Skarpare lagstiftning är på gång"

Svaret från justitieutskottets ordförande: Fler poliser och en lagrådsremiss om ny lagstiftning. "Både med höjda straff och strängare bedömning", säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Fredrik Lundh Sammeli (S) riksdagsledamot från Luleå, tror att fler poliser och en skarpare lagstiftning är rätt väg att gå för att stoppa inflödet av narkotika i länet. Större resurser till tullen är en annan åtgärd för att stoppa knarket, menar han.

Fredrik Lundh Sammeli (S) riksdagsledamot från Luleå, tror att fler poliser och en skarpare lagstiftning är rätt väg att gå för att stoppa inflödet av narkotika i länet. Större resurser till tullen är en annan åtgärd för att stoppa knarket, menar han.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Luleå2022-08-13 06:00

Vi har valt att ta kontakt med två sidor inom politiken för att kommentera Robert Lindmans kritik men även för att besvara en rak fråga:

Hur ska vi få stopp på inflödet av narkotika till Norrbotten och Sverige?

Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsman från Luleå och ordförande i justitieutskottet, slår fast att den frågan har varit högprioriterad de senaste åren. 

En anledning är de många gängskjutningarna.

– Narkotikahandeln är en huvudinkomst för kriminella nätverk och rivaliteten om olika narkotikamarknader leder också många gånger till de här våldsamma uppgörelserna. Det handlar både om att bekämpa den grova brottsligheten, men också att minska det mänskliga lidandet som orsakas av missbruk, säger han.

Den enskilt kanske viktigaste satsningen för att stoppa narkotikans inflöde är utbyggnaden av polisen, anser Lundh Sammeli.

Målet är 10 000 fler poliser till 2024, vilket han menar kommer att uppfyllas.

– Ju fler poliser som är närvarande, desto kraftfullare är samhället, säger han.

Han pekar sedan på insatser från regeringen de senaste åren, bland annat införandet av brottet synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

När det gäller polismannens kritik, uppger Fredrik Lundh Sammeli att en strängare bedömning av upprepade rattfyllerier och olovliga körningar finns i ett förslag som behandlas under hösten.

Mattias Karlsson, moderat riksdagsman från Luleå, har samma syn på narkotikaproblematiken i stort. Att det är orsaken till mycket av den grova brottsligheten, till exempel gängskjutningarna.

Kritiken från Robert Lindmans tycker Karlsson är berättigad.

Omorganisationen inom polisen för ett tiotal år sedan, då de specialiserade narkotikaenheterna skrotades, var fel väg att gå, anser han.

– Det är någonting som vi skulle behöva införa igen.

En förklaring till att situationen ser ut som den gör, är praxisförändringen från Högsta domstolen för ett tiotal år sedan, menar Mattias Karlsson. Ett beslut som innebar att det krävdes dubbelt så mycket narkotika för att komma upp i grovt brott. 

– Där har vi från riksdagen riktat ett så kallat tillkännagivande till regeringen, att man måste återkomma med lagförändringar här. Vi från Moderaterna vill se en återgång till de strängare straffen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!