I onsdags sändes SVT:s Uppdrag granskning, som redovisade överrepresentationen av utlandsfödda män i våldtäktsstatistiken (se faktaruta). Detta fick Mattias Karlsson, M:s toppnamn på riksdagslistan i länet, att kräva skärpt lagstiftning och hårdare straffpåföljder, mot bakgrunden att det är bara 19 procent av dömda våldtäktsmän (sex av tio asylsökande) som utvisas i dag (källa: Brå).
– Är man utlandsfödd och dömd för våldtäkt i Sverige, då ska man utvisas och inte få komma tillbaka – någonsin. Och det gäller samtliga, sa Mattias Karlsson till Norrbottens Media.
Läs mer: Mattias Karlsson (M): "Utvisa alla utländska våldtäktsmän"
Även Fredrik Lundh Sammeli (S) fördömer våldtäktsmännen.
– Sexualbrott är avskyvärda och att bli våldtagen är ett fruktansvärt övergrepp som förföljer dig resten av ditt liv. De som begår våldtäkter ska straffas oavsett nationaliet och är du inte svensk medborgare ska du utvisas, det är utgångspunkten. S har en samsyn med Mattias Karlsson och M här.
Varför är det då bara 19 procent som utvisas i dag?– Därför att det görs bedömningar i enskilda fall. Men S vill skärpa lagstiftningen. För få utvisas, vi är också kritiska till det.
Mattias Karlsson (M) går längre än så och vill utvisa a-l-l-a utlandsfödda som begår brotten.
– Lätt som politiker att måla svartvitt. Inte en seriös hållning av Mattias Karlsson, utifrån gällande lagstiftning och internationella konventioner. Ensidigt fokus på bara denna granskning kan leda till att helheten missas. Det är män som våldtar och oavsett bakgrund måste det med kraft bemötas, säger Lundh Sammeli, säger Lundh Sammeli.
I Uppdrag granskning väcks kritik för att Brottsförebyggande rådet inte har forskat tillräckligt kring kopplingen mellan kulturbakgrund och sexualbrott.
M går till attack mot nuvarande regering, som partiet menar har bidragit till detta.
– Vi måste våga erkänna att detta existerar, inte försöka mörklägga statistik som regeringen Löfven har försökt göra, sa M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé till Aftonbladet.
Fredrik Lundh Sammeli håller inte med.
– Det finns ingen mörkad statistik. Vi är mitt i en valrörelse och jag förstår varför M vill höja tonläget. Men det finns över 20 undersökningar där vi ser att personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade när det gäller grövre brottslighet. Brå har sammanställt två rapporter och har nu sagt att man vill göra en till utredning gällande etnicitet och migration.
Han medger ändå att våldtäktsbrotten inte har stått tillräckligt i fokus.
– Sexualbrotten har inte lyfts fram som de förtjänar, inte förrän metoo-debatten. Och oavsett om det är en tv-profil eller en ensamkommande flykting som är gärningsman är det fortfarande avskyvärda brott.
I övrigt beklagar han att så få av våldtäktsanmälningarna leder till åtal. Exempelvis skedde 142 fällande våldtäktsdomar i Sverige 2016, medan över 6 700 anmälningar gjordes samma år (källa: SVT).
– Där finns stora utmaningar. Många svenska män ryms i den statistiken. Vi har skärpt sexualbrottslagstiftningen, infört samtyckeslagstiftningen, höjt minimstraffen och tillfört mer resurser till polisen. Men mer måste göras för att visa att samhället tycker att detta är oacceptabelt, säger Fredrik Lundh Sammeli.