Lumire: Så ska återbruket fungera i Luleå

Nu berättar Lumire hur Luleås återbruk ska fungera i framtiden. Returpunkt centrum blir ett komplement till återvinningscentralen på Risslan och kan följas av fler mindre stationer i bostadsområden. Återvinningsmarknaden kan drivas av andra aktörer.

Luleås nya plan för återvinning innehåller flera olika delar. Nya Risslan ska kompletteras av en mötesplats för både inlämning av avfall och handel på Köpmantorget, kallad Returpunkt centrum.

Luleås nya plan för återvinning innehåller flera olika delar. Nya Risslan ska kompletteras av en mötesplats för både inlämning av avfall och handel på Köpmantorget, kallad Returpunkt centrum.

Foto: Montage

Luleå2020-08-31 17:15

I dag drivs verksamheten på Kronan, där det kommunala bolaget Lumire ansvarar för avfallet medan personal från arbetsmarknadsförvaltningen tar emot, reparerar och sköter försäljningen av de prylar och kläder som återbrukas.

undefined
På Kronan finns återvinningsmarknaden i anslutning till återvinningscentralen. Det är inte säkert att det blir så i framtiden. Lumire ser gärna andra aktörer som bedriver försäljningen.

När den nya återvinningscentralen på Risslan står klar tar Lumire hela ansvaret. En stor mottagning för återbruksvaror byggs. Här byggs också Hållbarhetens hus, där Lumire initialt ska bedriva försäljning av det som lämnas in.

undefined
Här en tidig skiss av området för återvinningscentralen på Risslan.

– Vi börjar så eftersom vi inte kan lämna över allt på de aktörer som finns i dag, exempelvis Rädda barnen och Röda korset. Då dränks de i grejer. Men långsiktigt hoppas vi att andra ska ta över. Vi vet att det är fler aktörer på väg till Luleå, säger Per Ekervhen, vd för Lumire.

undefined
Nya återvinningscentralen börjar ta form. Så här ser det ut just nu på Risslan.

Att försäljning bedrivs på Risslan är inte givet i framtiden. Ett möjligt scenario är att fler intressenter delar på kakan och att Lumire upphandlar olika områden. Exempelvis att en aktör tar hand om cyklar, en annan möbler och en tredje kläder.

– Så ser det ut på många håll i landet. Vårt mål är att vara en motor för återbruket och förenkla för Luleåborna, säger Jenny Widmark, hållbarhetschef vid Lumire.

undefined
Jenny Widmark och Per Ekervhen.

Parallellt skapas mötesplatsen Returpunkt centrum, en satsning som Lumire inspirerats till vid ett besök i Sundbyberg. Lulebo, två förvaltningar, Diös, Rädda barnen, Pingstmissionen och Sömnadskollektivet är också delaktiga i det nyligen klubbade treårsprojektet.

Här ska Luleåbor lämna in mindre avfall, köpa återbrukade produkter i en pop up-butik och låna cyklar.

– Man ska kunna leva i stan och göra rätt utan att ha bil. Samtidigt väcker vi liv i ett torg och utvecklar second hand-handeln, säger Widmark.

undefined
På Köpmantorget ska Returpunkt centrum skapas. Förutom inlämning av avfall och saker är tanken att en second hand-handel ska finns i Berlins gamla lokaler.

Tanken är att Returpunkt centrum ska drivas av andra intressen efter 2022. Lumire öppnar även för att fler "returpunkter" kan öppnas, exempelvis på Hertsön och Porsön.

När det gäller personalen på Kronan blir det ingen rak verksamhetsövergång. Lumire behöver anställa fler, och ska också medverka till praktikplatser och arbetsträning.

– Lumire har inte något arbetsmarknadspolitiskt uppdrag, men vi har vissa delar av vår verksamhet som passar mycket bra för arbetsträning. Det utökade uppdraget med återbruk möjliggör att vi har möjlighet att ta emot fler i arbetsträning än i dag, säger Per Ekervhen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!