Lulebo har vänt sig till kommunen med en begäran om planändring för att kunna bygga radhus på en grusparkering på Lävägen på Björkskatan. Grusparkeringen ligger nära villorna på rundslingan av Lävägen.
– Vi hade ett parkeringshus som rasade i mars 2018, då det var så mycket snö. På vår mark gjorde vi en tillfällig parkering. Efter det att vi gjorde klart parkeringshuset har grusparkeringen stått oanvänd. Då har vi tyckt att vi borde göra något av den, säger Mathias Uvemo, chef för affärsutveckling på Lulebo.
Lulebo tänker sig att bygga tre längor med radhus på grusparkeringen. Varje radhuslänga ska innehålla fyra radhus à 100 kvadratmeter. Radhusen kommer att ha fyra rum och kök. Lulebo planerar att köpa radhusen via det ramavtal om kombohus som Sveriges Allmännytta har förhandlat fram med några husfabrikanter.
– Vi har möjlighet att avropa radhus till förmånliga priser. Det har vi varit intresserade av i andra sammanhang, men det har inte blivit något av det. Det här var ett perfekt ställe att prova på, säger Mathias Uvemo.
Radhusen kommer att hyras ut som hyresrätter.
– Vi är ganska förhoppningsfulla att marknaden kommer att tycka att det är intressant, även om det i kronor räknat inte blir ett billigt boende, säger han
– Det blir rymliga radhus i hyresrättsform, det är bara tolv stycken så det är inget jätteprojekt. Slår det här väl ut så tar vi det på fler ställen, säger Mathias Uvemo.
Vad tror du att de boende i villorna tycker?
– Vi har tänkt på dem när vi har ställt gavlarna på radhusen mot dem. Vi hoppas naturligtvis att de tycker att det här är okej, att de ser fördelen med att få bebyggelse istället för en grusparkering. Sedan är det så att Luleå ska utvecklas och vi har ju bostadsbrist. Att bygga bort en grusparkering i ett populärt bostadsområde känns rationellt.
Finns efterfrågan på den här typen av bostäder?
– Vi tror ju det. Det finns inte något liknande att erbjuda som hyresrätter i Luleå vad jag vet, säger Mathias Uvemo.
Kommunens tjänstemannaberedning anser att projektet är intressant och kommer att lyfta upp det för politiskt beslut efter årsskiftet.
– Vi ser positivt på det. Vi föreslår att man startar ett planuppdrag, säger planchefen Frida Lindberg.
Processen med att ta fram en ny detaljplan tar i regel minst ett år.