– Vi kommer att investera ansenliga summor där, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Lulebo.
Lulebo har i stort sett halverat sitt bostadsbestånd på Porsön genom de försäljningar som gjorts sedan 2011. Lulebo äger nu 517 lägenheter och 827 studentlägenheter på Porsön.
Under de senaste fem åren, 2012-2017, har Lulebo satsat cirka 117 miljoner kronor på Porsön på renoveringar och andra åtgärder. Av denna summa uppgår kostnaden för renoveringen av den första etappen, omfattande 108 lägenheter på Professorsvägen och Docentvägen, till 53 miljoner kronor.
Renoveringen blev betydligt dyrare än beräknat, men Anna-Stina Nordmark Nilsson räknar med att Lulebo har lärt sig en del av den första etappen.
– Vi ska försöka göra renoveringen smartare, säger hon.
Inom några veckor räknar hon med att få ett beslut i Lulebos styrelse, så att bolaget kan gå ut med en upphandling för den andra etappen på Porsön. När anbuden har kommit in får Lulebos styrelse ta ställning till dem. Den andra etappen på Porsön, som bara omfattar fyra hus på Professorsvägen och Forskarvägen, beräknas starta kommande vinter till en kostnad av cirka 30 miljoner.
Under tredje kvartalet 2019 beräknas renoveringen av den tredje etappen starta, den beräknas kosta 65 miljoner kronor. Renoveringen av den fjärde och sista etappen på Professorsvägen och Forskarvägen beräknas inte starta förrän andra kvartalet 2021.
Därtill planerar Lulebo att renovera de två återstående husen på Vänortsvägen, till en uppskattad kostnad av 30 miljoner. Totalkostnaden för renoveringarna på Porsön beräknas till cirka 215 miljoner.
Lulebo ska också bygga nytt på Porsön, två kombohus med tillsammans cirka 70 lägenheter på tomten där Strandens förskola låg. Prislapp cirka 100 miljoner.
– Det är dyrt att bygga, det händer mycket i Luleå. Det är få byggfirmor som kommer hit än så länge, jag hoppas att det kommer fler så att konkurrensen gynnas, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Studentlägenheterna på Lillön behöver ses över, anser Anna-Stina Nordmark Nilsson. Materialet i balkongerna längst ned måste bytas ut.
– Vi måste titta på exteriören, det ger ett slitet och nedgånget intryck. Det är inte bra i ett bostadsområde, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Hon berättar att hon flyttade in på Porsön i en nybyggd etta 1974. Porsö centrum har fått mycket kritik för att vara nedgånget och otrivsamt. Fyra fastighetsägare delar på ansvaret för centrum; Lulebo äger fastigheten där Ica-butiken finns, kommunen, Svenska kyrkan och region Norrbotten de övriga.
– Vi måste alla fyra parter ha omsorg om centrum, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.