Lulebo har utrett möjligheterna att bygga bostäder på landsbygden. I utredningen pekas tre byar ut som lämpliga för Lulebo att bygga bostäder i, antingen i egen regi eller i samverkan med Luleå kommun, där kommunen tar en del av den ekonomiska risken.
De tre byarna är Antnäs, Rutvik och Niemisel. Flera byar har fallit bort under utredningens gång, eftersom det saknas kapacitet för att ansluta fler fastigheter till VA, vatten och avlopp.
– Det är det som ofta är flaskhalsen, säger Kent Ögren (S) som är styrelseordförande för Lulebo.
I Antnäs och Rutvik bedöms också skolorna kunna ta emot fler barn. Fler hyreshus i byarna kan öka utbudet av villor till salu menar Kent Ögren.
– Det finns äldre människor som vill bo kvar i byn, men det finns inget att flytta till. Samtidigt finns det unga människor som vill flytta till byn, säger Kent Ögren.
Kommunstyrelseförvaltningen rekommenderar en rivning av de gamla hyreshusen på Hemmansvägen i Antnäs. De två gula husen står tomma sedan flera år tillbaka och räddningstjänsten har konstaterat brister i brandskyddet. När byggnaderna är rivna ska fastigheten sedan säljas till Lulebo.
– Det krävs en ändrad detaljplan innan vi kan börja bygga, jag kan inte svara på hur lång tid det tar, säger Kent Ögren.
Lulebo tänker sig en samverkan med gymnasieskolans byggprogram, där Lulebo bekostar allt byggmaterial medan gymnasieeleverna får praktikplatser på husbygget i Antnäs.
Sörbygården ska även fortsättningsvis ägas av Luleå kommun, som hyr ut den som byagård till föreningar i Antnäs.
I Rutvik handlar det om nyproduktion på kommunens mark, som angränsar till ett område där två privata markägare planerar att bygga bostäder. Arbete pågår med att ta fram en ny detaljplan, som styr hur det obebyggda området får bebyggas.
Utredningar har gjorts som visar hur man kan bygga om före detta Kvarnåskolan i Niemisel till ett trygghetsboende. Kommunstyrelsen har beslutat att den gamla skolbyggnaden ska säljas till intressenter som kan visa på goda idéer som främjar bygden.
Lulebo ställer villkor för att bygga om den gamla skolbyggnaden till lägenheter.
– Det är under förutsättning att kommunen skriver avtal med oss, att kommunen blockhyr huset på samma sätt som man gjorde när vi byggde trygghetsboendet i Råneå, säger Kent Ögren.
Den fristående förskolan kommer att kunna vara kvar i sina nuvarande lokaler, men måste flytta till tillfälliga lokaler under tiden som ombyggnaden sker.