Tre år efter takraset – Lulebo stämmer Riksbyggen

Drygt tre år efter det dramatiska takraset i garaget på Björkskatan kommer efterspelet. Lulebo stämmer Riksbyggen på 14,1 miljoner på grund av utebliven takskottning.

På kvällen den 21 mars 2018 rasade delar av taket i garaget på Lävägen. Nu kommer efterspelet när Lulebo stämmer Riksbyggen på 14 miljoner.

På kvällen den 21 mars 2018 rasade delar av taket i garaget på Lävägen. Nu kommer efterspelet när Lulebo stämmer Riksbyggen på 14 miljoner.

Foto: David Carr

Luleå2021-06-08 06:00

– Vi hade helst velat hitta en förlikning men det har inte gått att få till, säger Erik Öhrling, vd för Lulebo.

Tvisten ska upp i Luleå tingsrätt i mitten av juni. Av inlämnad stämningsansökan från Lulebos ombud Landahl advokatbyrå framgår att parterna hade ett avtal om att Riksbyggen skulle utföra mätning av snölast och takskottning åt Lulebo, som träffades 2017.

Garaget på Lävägen på Björkskatan inspekterades den 12 mars 2018 av förvaltare från Lulebo. Vintern var en av de snörikaste någonsin i Luleås historia, och vid kontrollen konstaterades att taket bågnade på vissa ställen och behövde skottas.

Lulebo anser att bolaget avropade akut skottning enligt avtalet. Någon skottning av det aktuella garaget utfördes dock aldrig.

Vid 19.30-tiden på kvällen den 21 mars rasade delar av taket. 475 av garagets totala yta på 1400 kvadratmeter rasade in. Garaget var tomt vid tiden för raset. Bland annat tack vare rådigt agerande från boende, som tidigare noterat att det knakade i konstruktionen och med lappar varnat hyresgäster.

Riksbyggen har invänt att skottning av det aktuella taket aldrig beställts och att anledningen till att delar av taket rasade inte var på grund av överbelastning utan att taket hade ett konstruktionsfel. Lulebo menar dock att det är oväsentligt, eftersom Riksbyggen underlåtit att skotta. Hade skottning utförts hade taket inte rasat, uppger Lulebo.

Lulebo hävdar att man lidit skada och begär 14,1 miljoner i skadestånd.

– Vi anser att vi har rätten på vår sida. Vi har också ett ansvar gentemot hyresgäster och Luleåbor att göra allting vi kan för att sådana här ärenden ska bli rätt, säger Öhrling.

En del i bevisningen är den skriftliga beställning som gjordes. En udda omständighet är att båda parter åberopar den som bevis.

– Vi har framför allt två invändningar. Den första är att skottning av parkeringshuset aldrig är beställd. Det man beställt är skottningar av carportar/garage i ett närliggande område, inte det aktuella taket. Där har vi helt olika uppfattningar. Vidare skulle garaget aldrig ha rasat om det varit korrekt. Det kan vara en felkonstruktion eller att garaget inte underhållits som det ska, säger Ulrika Strömbom, advokat vid Riksbyggens ombud Hellgren Linander, som bland annat har ett vittnesmål från en sakkunnig på Kungliga tekniska högskolan för att stärka Riksbyggens sak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!