Trenden i skolan – sovmorgon • Friskolan: "Vi är lite i framkant"

Sovmorgon införs på Hertsöskolan och skoldagen börjar således klockan nio. Konceptet är dock inte nytt i Luleå. Nya läroverket har kört det sedan starten 2006.

Sovmorgon sedan länge. Nya läroverket i Luleå har skola mellan 9-15 med komprimerade raster. Att skoldagen kör igång klockan nio uppskattas av sjundeklassarna Emelie Knothe och Ellen Stridsman. Pedagogen Anna Marklund har jobbat utifrån det schemat i alla år och tycker det bidrar till inlärning och koncentration, och mindre stress på morgonen. "Det har alltid funkat väldigt bra", säger hon.

Sovmorgon sedan länge. Nya läroverket i Luleå har skola mellan 9-15 med komprimerade raster. Att skoldagen kör igång klockan nio uppskattas av sjundeklassarna Emelie Knothe och Ellen Stridsman. Pedagogen Anna Marklund har jobbat utifrån det schemat i alla år och tycker det bidrar till inlärning och koncentration, och mindre stress på morgonen. "Det har alltid funkat väldigt bra", säger hon.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2024-08-28 19:00

Från och med den här terminen inför Hertsöskolan sovmorgon för högstadiets elever.

– Det är en present från förra rektorn Mattias Nilsson. Vi har kört det knappt en vecka och det verkar funka bra hittills. Eleverna är positiva och initiala reaktioner är att eleverna är mer utvilade, säger Martin Karlsson, som är nytillträdd rektor för 7-9 sedan drygt två veckor tillbaka – han arbetade innan dess som ämneslärare på skolan.

Sovmorgonen innebär att högstadieeleverna börjar 09:00 om dagarna och rasterna blir lite mer komprimerade. Skoldagen har däremot inte blivit så mycket längre, enligt rektorn.

– Schemaläggarna gjorde ett jättebra jobb. De slutar 15:30, plus, minus tio minuter, säger han.

Skolan har inte heller fått signaler om att förändringen ska ha påverkat eventuella fritidsaktiviteter negativt.

Varför gör ni den här förändringen?

– Det har visat sig att högstadieelever har en annan dygnsrytm och ett ökat sömnbehov. Det är helt enkelt därför. De behöver sova ganska många timmar och lägger sig ganska sent, generellt sett. Får de sova 45 minuter längre på morgonen så ger det effekt, säger Martin Karlsson.

undefined
Nya rektorn Martin Karlsson har gjort 13 dagar på Hertsöskolan. Han har jobbat som lärare i svenska och spanska på skolan innan han klev på rektorsjobbet. "Jag vill utveckla skolan. Jag ser det som en viktig demokratiaspekt, att vi utbildar goda samhällsmedborgare", säger han.

Det nya schemat ska utvärderas under läsåret. Men hittills är det nästan uteslutande positiva reaktioner, enligt rektorn.

– Första avstämningen blir kanske vid höstlovet. Är det så att vi känner att det inte funkar så får vi ta ett omtag. Men mest troligt rullar det på hela det här året, man ändrar inte mitt i läsåret, säger han.

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet rapportera om en skola i Borås som inför sovmorgon för högstadieelever, ett beslut skolan tog baserat på forskning som visar att senare skolstart kan förbättra elevers hälsa och närvaro. En sömnforskare vid Jönköpings högskola ska följa det projektet.

Konceptet med sovmorgon för skolelever är ingen ny tanke för friskolan Nya läroverket i Luleå. Så har deras schema sett ut sedan starten och gäller samtliga elever, från förskoleklass till årskurs nio. 

Den tanken fanns med när skolan grundades, och baserades på forskning.

– Det är spännande, det är ju så roligt eftersom vi gjort det så länge. Vi ligger lite i framkant. Det är samma med att samla in telefonerna, det har vi gjort i fem år, säger Anna Marklund, pedagog i kemi och biolog på NLV Bergnäset.

Anna Marklund tycker konceptet med sovmorgon funkat bra genom åren.

– Det blir lättare med koncentration och inlärning, och de slipper stressa på morgonen, säger hon.

Hur tror du det skulle vara att jobba på en skola där lektionen börjar tio över åtta?

– Ja, jag skulle nog känna mig mer stressad som pedagog. Det skulle jag göra. Jag tror inte heller att det skulle vara bra för eleverna.

Mellan åtta och nio på morgonen erbjuder NLV istället "klubbverksamhet", som kan beskrivas som frivillig extra skola i fall man missat prov, vill ta igen undervisning eller bättra på betygen.

Eleven Ellen Stridsman, 13, går NLV på Bergnäset, och hon tycker det är bra med sovmorgon. 

Det ger en lugn start på skoldagen.

– Jag vaknar senare men känner ändå att jag har gott om tid, det gör att man blir mindre stressad, säger hon.

Och pauserna mellan lektionerna upplever hon som tillräckliga för att hinna vila. 

Det gör även skolkompisen Emelie Knothe, 12 år:

– Än så länge har jag inte känt att jag har något emot de kortare rasterna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!