Mobilfri dag testas: "Inte så att eleverna jublar"

En hel dag utan mobiltelefoner. Det blir verklighet på Björkskataskolan under Luciadagen. "Det blir en utmaning för både oss och eleverna", säger rektorn Elisabeth Landström.

Elisabeth Landström tror att en skoldag är för kort om tid för att se några effekter av en mobilfri dag, men öppnar för fler test i framtiden.

Elisabeth Landström tror att en skoldag är för kort om tid för att se några effekter av en mobilfri dag, men öppnar för fler test i framtiden.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-12-09 13:30

Från och med 1 juli i år trädde en ny ändring i kraft i skollagen som möjliggör för rektorer att införa mobilfria dagar. Syftet är att stärka tryggheten och studieron i klassrummen.

På Björkskataskolan, som är en högstadieskola i Luleå, har det sedan tidigare varit mobilfria lektioner. Det vill säga att lärare samlat in mobiltelefoner i början av lektionen och sedan lämnat tillbaka vid avslutad klass.

Nu tar skolan det ett steg längre och inför en helt mobilfri dag 13 december i samband med Lucia.

Beslutet är fattat i dialog med lärare och elevråd. Men hur ställer sig egentligen eleverna till en dag utan sina telefoner?

– Ja, det är ju inte så där jättepositiva. De lever ju sitt liv genom mobilerna så vi har full förståelse för att det känns jobbigt, säger rektorn Elisabeth Landström och fortsätter: 

– Samtidigt jobbar vi mycket med att förbättra studieron och tryggheten. En del av det är att det skickas bilder och sprids filmer som kan vara kränkningar.

Har det varit incidenter på Björkskataskolan?

– Vi, som många andra högstadieskolor, har att det skickas bilder som kanske inte är så schyssta. Men sen är det framförallt det här att man sitter i fiket och kollar Tiktok och spelar mobilspel istället för att umgås. Där gäller det att vi vuxna är på tårna och erbjuder andra aktiviteter.

En slump att det testas i samband med Lucia?

– Nej, det är ju så att när det är Lucia så ska vi alltid lägga undan mobiler och det ska inte filmas. Så då tänkte vi att vi kör då.

Kan det bli mobilfritt på skolan som en permanent lösning framöver?

– Jag kan inte säga att det ska bli permanent. Men till våren kanske man testar att ha det i tre dagar och ser vad som händer.

Elisabeth Landström är också noga med att poängtera att det inte bara är eleverna som fastnar i sina mobiler, utan även vuxna.

– Vi ser inte mobiler som något ont, men vi vill erbjuda andra möjligheter att umgås än via snapchatgrupper. De här eleverna har ju aldrig testat det eftersom de har växt upp med det här. Så det är inte så att de jublar över det här. Det blir en utmaning för både oss och eleverna.

Rektorn uppmanar också vårdnadshavare att stötta sina barn att inte alls ta med mobilerna till skolan 13 december. 

– Och är det någon som inte riktigt vet var de ska ta vägen om de vill nå någon, så löser vi det såklart, säger Elisabeth Landström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!