Luleås äldre mötte sina kommunpolitiker vid en utfrågning i en närmast fullsatt sessionssal i stadshuset på torsdagen. Bakom arrangemanget stod Sveriges pensionärsförbund (SPF).
– Vi vill veta vad politikerna vill göra, kan göra och kanske redan har gjort för att förbättra för oss äldre, sa K-G Aasa.
Äldrevård och omsorg kommer att kräva mer resurser då vi lever längre och antalet äldre ökar. SPF ville veta hur det går ihop med sparkrav och stängda äldreboenden. Det är ont om lämpliga bostäder. Trycket på anhöriga ökar också och de ideella krafterna får slita hårdare och hårdare med obefintligt stöd från samhället. Så långt SPF i alla fall.
– I dag har de gamla inga aktiviteter och ingen stimulans. Äldreboenden är väntrum på döden, sa Inga-Lill Enbom.
Hon efterlyste mer lyhördhet inför de boendes individuella önskemål om saker att göra.
– Varje enskild gamling har sina önskemål. Allt behöver inte alltid ske kollektivt, sa hon.
Luleås partier slöt upp med sina starkaste kort även om två partier saknades. De närvarande partierna var överens om mycket. Som till exempel:
Den plan som kommunen tagit fram för att klara boendefrågan för äldre. Det innebär bland annat fler trygghetsboenden och andra anpassade bostäder för att minska behovet av de dyra äldreboendena
– Vi kommer att ha flera olika typer av boenden, sa Yvonne Stålnacke (S).
Behovet av rekrytera personal inom omsorgen är en stor utmaning och alla partier inser att behoven växer. Men bara Vänsterpartiet är berett att höja skatten.
– Det går att tillföra äldreomsorgen mer pengar genom att omprioritera, sa Carola Lidén (C).
De äldre ska ges ökad möjlighet att själv avgöra vilka behov de har och vilken hjälp de ska få. Bidragshandläggarna måste bli mer lyhörda och inte lika allenarådande.
– Så ska det vara men där har vi en bit kvar, sa Stålnacke.
Men det fanns frågor där politikerna inte alls är överens. Den stora frågan är rätten att välja vilka som ska leverera omsorg och service. Luleå kommun vill inte införa LOV (lagen om valfrihetssystem).
– En människa måste få välja vem man ska släppa in i sitt hem. Det är en fråga om trygghet och jag anser att man omyndigförklarar de äldre genom att vägra dem den rätten, sa Anders Josefsson (M).
Klart besked lämnades av Yvonne Stålnacke angående SPF:s samlingslokal på Radiomasten. Den ska också bli till bostäder när äldreboendet byggs om.
Och hur var det nu med den inledande frågan. Intrycket av debatten var snarare att de närvarande var mer intresserade av att leva ett värdigt och rikt liv så länge de kan. Och det delades inte enbart ut ris.
– Luleå har en bra äldrevård. Men det finns skönhetsfläckar, sa Kurt Hägglund.