Den 28 januari är ett datum som en del Hertsöbor lagt på minnet. Då sker nämligen premiärbadet i stadsdelens nya badhus.
Väntan har pågått i tio långa år, men på tisdag sker en smygpremiär för specialinbjudna från Hertsöns föreningsliv.
Den första mars slås portarna upp för allmänheten.
– Orsaken till att öppningen flyttats fram två veckor är att testkörningen av badhuset tar längre tid än förväntat. Vi behöver trimma in vattenreningen, möblera klart och säkerställa personalens rutiner innan det kan bli invigning, förklarar projektledaren Jan-Henrik Hallebjörk på Luleå kommun.
Upprustningen av Hertsön är i dag budgeterat till sammanlagt 630 miljoner kronor (se faktaruta).
Ett stenkast från badhuset byggs nya Hertsöskolan som invigs höstterminen 2026. I dag huserar personal och elever i moduler, som står på platsen för stadsdelens nya sporthall. Det bygget har inte kommit igång än.
Skolan består av två huskroppar, där den ena ska också innehålla ett allmänt skyddsrum. Båda huskropparna har tre våningar och där pågår fasadisolering.
–Det blir ett lyft för hela Hertsön. Det är mycket ovanligt att det pågår så många byggen samtidigt. Nu när badhusbygget är klart borde det innebära mindre stök i centrum. Det upplever nog många Hertsöbor som positivt, tror Helen Wiklund Wårell, infrastruktur & servicedirektör vid Luleå kommun.
100 meter bort hittar vi ytterligare ett byggstängsel. Luleås första moské får Hertsökyrkan som närmaste granne.
Betonggrunden finns redan på plats. I veckan sker leveransen av de första prefabricerade blocken från Lindbäcks trä.
– Det beräknas att ta tio veckor att montera väggar och tak på plats, förklarar Ammar Ali, ordförande i Norrbottens islamiska center.
I den första etappen av tre skapas en byggnad med en mörkribbad fasad. Moskéns minaret med fasad av cortenastål blir elva meter hög.
I slutfasen ska den riktiga moskén byggas. I samband med det omvandlas det första huset till kontor och bibliotek.
– Invigningen sker i sommar eller höst. Det beror lite på hur finansieringen går.
Hur stor är budgeten?
– 5,5 miljoner kronor. Vi behöver ytterligare tre-fyra miljoner, men är inte oroliga. Vi har tid att klara uppgiften, hävdar Ammar Ali.
Utanför stadsdelens största mataffär möter vi Magdalena Bergstedt, som bott på Hertsön i elva år.
– Jag älskar Hertsön! Det är bra att det ska satsas i Luleå största stadsdel. Min förhoppning är att det ska leda till mer liv och rörelse i centrum. Här har vi något som vi kallar Hertsöandan. Det här borde göra att sammanhållning blir ännu större.
28-åriga Hanna Rosehäll funderar att flytta till Hertsön. Den tanken har hon burit på i flera år.
– Jag bor på Örnäset, men har min häst på Hertsön. Det är rätt mysigt här. Det finns så fina naturområden och lekparker. Jag kan absolut tänka mig att flytta hit, förklarar Hanna Rosehäll.
Utanför det grönmålade badhuset har en färggrann varubil parkerats. På flaket står Mikael Öystilä och gör tummen upp.
– Det är riktigt fint därinne. Det här var mitt första besök. Vi har precis levererat en frysbox och glass till den nya kafédelen. Det kommer att bli en succé, utlovar Mikael Öystilä som arbetar för GB:s grossistfirma Varsego.
Men, men, vad ska de med glass till, badhuset är ju inte öppet än?
– Hördu, det behövs alltid glass! Det här var bara vår första leverans. Det lär bli många till ...