Kronan stänger – efter 27 år: "Känns i hjärtat"

Efter 27 år på Kronan stänger Luleås största återvinningscentral för gott och Risslan tar över i december. Här är allt du behöver veta om flytten och vad som gäller framöver.

Det börjar eka tomt på vissa håll och kanter på Kronans återvinningscentral. I december ska alla lokaler vara tomma och innehållet vara flyttat till Risslans återvinningscentral.

Det börjar eka tomt på vissa håll och kanter på Kronans återvinningscentral. I december ska alla lokaler vara tomma och innehållet vara flyttat till Risslans återvinningscentral.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-08-28 11:00

För att reda ut alla frågetecken har vi tagit hjälp av Luleå kommuns Magnus Leijon som är arbetsledare på Kronans återvinningsmarknad.

Risslans återvinningscentral öppnar i december och därför finns det tre datum som är extra viktiga att hålla koll på framöver.

• 5 september stänger rampen på Kronans återvinningscentral där besökare kan lämna in allt från grovavfall och farligt avfall (exempelvis kemikalier och elektronik) till metall, gips och löv. Fram till Risslans öppning hänvisas kunderna till Lumires övriga anläggningar i Antnäs, Råneå och Sunderbyn.

– När återvinningscentralen på Kronan stänger kommer öppettiderna i Sunderbyn utökas fram till Risslans öppning, säger Magnus Leijon och fortsätter:

– Det kommer även finnas möjlighet för Luleåborna att lämna löv och ris på Kronans återvinningscentral på lördagar mellan 9–13 under hela september månad. 

Övrig tid hänvisas kunderna till de andra anläggningarna.

undefined
Den 5 september stänger ramperna på Kronan. Innan Risslans återvinningscentral öppnar får allmänheten antingen åka till Antnäs, Råneå eller Sunderbyn för att kasta sitt skräp.

30 september stänger inlämningen av återbruk på Återvinningsmarknaden Kronan. 

Med återbruk menas saker som någon annan kan ha glädje av. Exempelvis kläder, böcker, möbler eller andra prylar. 

Från sista september och fram till Risslans öppning i december kommer det vara möjligt att lämna saker till återbruk på Lumires övriga anläggningar i Antnäs, Råneå och Sunderbyn.

Men deras utrymmen för mottagning av återbruk är i dagsläget begränsade. Därför uppmanas allmänheten att om så är möjligt avvakta med att lämna in prylar till nya återvinningscentralen på Porsödalens industriområde har öppnat.

undefined
Arbetsledaren Magnus Leijon berättar att Lumire tar över allting i december. "De tar över återbruket och vi kommer att arbeta med människan fortsättningsvis. I första skedet kommer indviderna här inte att arbeta på Risslan. Men vi försöker arbeta fram ett samarbete med Lumire om arbetsträning där framöver".

• 31 oktober stänger det sista som är kvar – återvinningsmarknadens butiker.  

– Hela november handlar om att tömma lokalerna. Målet är att det ska vara tömt och släckt den 1 december, säger Magnus Leijon som medger att det känns en aning vemodigt att stänga igen portarna på Kronan.

– Visst är det en annorlunda känsla. Sedan jag började här 1998 har jag varit med om alla steg. Utvecklat och förändrat Kronan – och nu det här. Det känns i hjärtat att stänga ner verksamheten här på Kronan.

undefined
Magnus Leijon berättar att ungefär en tredjedel av byggnaderna på Kronan har varit butik. "Övriga ytor är verkstäder. Det handlar om sortering, prismärkning snickeri och så vidare."

När 52-åringen promenerar runt på området har en del lokaler redan hunnit tömmas på inredningen inför flytten.

I snickeriet, där personalen exempelvis brukar renovera möbler, ekar det nästan tomt. Ett par flyttlådor och några urkopplade maskiner syns i rummet. 

I ett av de vanligtvis välfyllda förråden är det halvtomt och på lådorna längs ena väggen står det jullådor med märkningen "Risslan".

undefined
I ett av förråden på Kronan är det halvtomt. Längs ena långsidan syns en hel del kartonger där det sticket upp julpynt och tomtar. "Alla julsaker ska till Risslan som öppnar i december", säger Magnus Leijon.

På Kronan har personal från arbetsmarknadsförvaltningen tagit emot, reparerat och skött försäljningen av de prylar och kläder som återbrukas medan det kommunala renhållningsbolaget Lumire har tagit hand om avfallet. 

På Risslans återvinningscentral kommer Lumire ha ansvaret för allt.

Magnus Leijon och hans kollegor kommer inte att följa med flytten. Han blir kvar i sin roll på arbetsmarknadsförvaltningen.

– Jag kommer fortsatt arbeta med att få människor vidare i arbete och i livet. Om det är genom återbruk eller andra uppgifter får framtiden utvisa. Arbetsmarknadsförvaltningen har fokus på att få individer i ordinarie arbete, säger han.

– Lumire tar över återbruket och vi på kommunens arbetsmarknadsförvaltning kommer fortsätta arbeta med människan. Arbetsmarknadsförvaltningen och Lumire ser nu tillsammans över former för framtida arbetsträning på Lumires olika anläggningar.

Sedan öppningen för 27 år sedan har återvinningsmarknaden vuxit ordentligt under kommunens arbetsmarknadsförvaltnings regi. Årligen har drygt 200 000 människor besökt Kronan för att kasta skräp och fynda återbruk.

– När det gäller återbruket är det viktigt att det utvecklas samtidigt som kommunen växer. Det ska bli spännande att se hur Lumire tar det vidare, säger Magnus Leijon.

undefined
Snickeriet har börjat tömmas på grejer. Vanligtvis brukar det vara liv och rörelse i lokalerna. Men nu förbereds allting inför flytten av återvinningscentralen.
Öppettider

Kronans ÅVC (fram till och med 5 september 2021)

Måndag–torsdag: 8–20, fredag: 8–16, lördag: 9–16.

Antnäs ÅVC

Tisdag–onsdag: 14–20, lördag (udda veckor): 9–16.

Råneå ÅVC

Måndag och torsdag: 14–20, lördag (jämna veckor): 9–16.

Sunderby ÅVC (öppettider kan utökas efter 5 september)

Måndag: 7.30–20, tisdag: 7.30–15.30, onsdag: 12–20, torsdag: 7.30–15.30, fredag: 7.30–11.

Källa: Lumire

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!