Luleås romer fick massivt stöd

Ilska, frågor och starka känslor är reaktionerna på avslöjandet av skånepolisens register. Även i Luleå då det på fredagen ordnades en manifestation till stöd för romerna.

KÄNSLOSAMT.  Det blåste kallt i Luleå men värmen på manifestationen var påtaglig mellan de romska företrädarna, politiken, kommunmedborgare med flera. Här kramas brobyggaren Tanja Hagert med sin arbetskollega och projektledare Katarina Parfa Koskinen.

KÄNSLOSAMT. Det blåste kallt i Luleå men värmen på manifestationen var påtaglig mellan de romska företrädarna, politiken, kommunmedborgare med flera. Här kramas brobyggaren Tanja Hagert med sin arbetskollega och projektledare Katarina Parfa Koskinen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-09-27 15:05

Men här fanns också värmen och humorn som verkade slå en brygga mellan de som medverkade, polis, romska företrädare, media, politiker och mannen på gatan.

Det har blåst kalla vindar över Sverige efter avslöjandet av att det i Skånepolisens databaser finns ett register som omfattar 4000 romer varav 1000 är småbarn. Känslan att vara kränkt, utpekad har uttryckts. I regeringens pilotprojekt Brobyggarna, som omfattar fem kommuner i Sverige, varav Luleå är en, har känslan av att vara tillbaka till ruta ett nämnts.

– Det är klart att det här arbetet har tagit skada och skapat merarbete, säger av brobyggarna, Tanja Hagert. Men det kan jag säga att jag kommer inte att ta ett enda steg tillbaka på grund av det här. Vi tolererar det inte. Man kan inte döma folk utan anledning. Våra barn ska inte behöva se den här manifestationen, det här är en dag att glömma bort.

Tanja Hagert är dock fast besluten att kämpa vidare:

– Vi ska fortsätta vårt arbete, nåt annat finns inte, förklarade Hagert och även projektledaren i Luleå Katarina Parfa Koskinen.

Vid manifestationen medverkade, förutom en större samling lulebor, kommunalråden Ywonne Stålnacke och Karl Petersen. Bägge greppade mikrofonen:

– Det är upprörande och oacceptabelt med ett register över en etnisk grupp och över barn. Det vi kan göra nu är att ge vårt stöd, till romerna, till brobyggarna, vi är mycket tydliga med det, sa Ywonne Stålnacke. Hennes kollega Karl Petersen skrev under det budskapet direkt till de församlade romerna:

– Tack för att ni finns romer! Ni är med oss. Storgatan är er, skolorna, kollektivtrafiken, kulturhuset det är också erat. Vi är alla tillsammans, förklarade Petersen och fick applåder från den församlade skaran vid Gula paviljongen.

På plats fanns också länspolismästaren Håkan Karlsson som talade även han och sen fick många kritiska frågor men också applåder och ett varmt och humoristiskt mottagande från de romska företrädarna:

– Jag har stor förståelse och sympati för en utsatt grupp. Förtroende för polisen är oerhört viktigt, förklarade Karlsson. Innan hade han fått frågan från Kuriren om inte polisen borde vara en naturlig del av brobyggarprojektet i Luleå.

– Jag känner inte till projektet tyvärr, men jaa det tycker jag låter som naturligt, förklarade Karlsson.

Att polisen i Norrbotten inte har några register där man listar en specifik etnisk grupp slog han fast på frågan:

– Vi ska nu också gå igenom och städa undan om det finns gamla uppgifter, och jag har betonat för mina medarbetare vikten av att arbeta med värdegrunden, att alla människor är lika mycket värda. Karlsson som förklarade att han står bakom manifestationen och välkomnar den utredningen som tillsatts och har förtroende över att den ska räta ut alla frågetecken. om det aktuella registret i Skåne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!