Industriernas jakt på mer el i Luleå tilltar. Tunga aktörer som SSAB, LKAB, Fertiberia, Talga och Uniper, dessutom H2 Green Steel i Boden, har aviserat ett kraftigt ökat elbehov på långt över 50 terrawattimmar framåt 2030.
För att möjliggöra industrisatsningarna behövs nya elledningar och stationer som ska stärka nätet och i veckan anordnade kommunen ett seminarium i ett fullsatt Vetenskapens hus.
– Hela samhället ska elektrifieras och för att förändringen ska äga rum krävs att vi ändrar hela vårt elsystem – och dessutom väldigt fort, sa kommunalråd Carina Sammeli (S) i en förinspelad inledning.
Paneldeltagarna belyste därefter olika aspekter av alla utmaningar.
– Elbehovet mångdubblas. En stor produktionsanläggning i dag kräver tio megawatt i effekt, medan framtida etableringar redan kommer med åtta förfrågningar med minst 100 megawatt vardera. Utan mer el går det inte att göra omställningen, säger Malin Larsson, vd för Luleå Energi.
Svenska Kraftnät och Vattenfall Eldistribution har intensifierat utbyggnaden av kraftledningarna till Svartön och Hertsöfältet.
Vattenfall planerar för en 2 x 150 kilovolts ledning som ska gå från Svartbyn till Hertsöfältet och ytterligare två ledningar från Hällmyran till Hertsöfältet, medan Svenska Kraftnät ska bygga en kraftledning på 2 x 400 kilovolt från Södra Svartbyn till Hällmyran.
Flera samråd har skett men ännu återstår många delar i tillståndsprocesserna – samtidigt som industrierna har aggressiva tidplaner.
Svenska kraftnät har därför ambitionen att halvera ledtiderna.
– Det brukade ta 14-15 år att få en kraftledning på plats tidigare. Med tanke på allt som händer i Luleå nu är det alldeles för lång tid. Därför har vi i stället sagt att det ska ta sju år, säger Maria Jalvemo, Svenska kraftnät.
Även Vattenfall kämpar med att skynda på processerna.
– För oss tar det åtta-tio år att bygga regionnätsledningar och vi kanske inte klarar att halvera den tiden men vi jobbar hårt med att försöka, säger Tomas Carlefalk, Vattenfall Eldistribution.
Samtidigt är ledtiderna avhängiga av Energimarknadsinspektionen som ska godkänna myndigheternas koncessionsansökningar.
– Även Energimarknadsinspektionens beslut överklagas ofta, så då blir vi även beroende av domstolsprocesserna, säger Carlefalk.
Han konstaterar att Vattenfall bara i Luleåområdet har haft "tio-elva" gånger fler förfrågningar från industriaktörerna om att ansluta sig till elnätet nu, jämfört med tidigare.
– Tilldelningen är inte i närheten av det. Och förfrågningarna har blivit så mycket större – tusentals megawatt per aktör, jämfört med förr när en stor effektförfrågan låg på 100 megawatt.
Carlefalk gör ingen hemlighet av att processerna går för sakta och varnar rentav för att luften kan gå ur vissa industriprojekt i Luleå.
– Risken är att hela industriomställningen tappar farten, om det tar många år till innan vi kan bygga ut elnätet ännu mer.
Malin Larsson, Luleå Energi, ville i sammanhanget framhålla hur de tillsammans med industriaktörer, Svenska kraftnät och Vattenfall har lyckats med "Luleåmodellen", som har moderniserat det tidigare kösystemet inom eltilldelningen och överbokningarna av enorma mängder effekt på elnätet.
– Genom samverkan fick vi bort 1 000 megawatt från bokningssystemet. Numera måste industrierna göra jobbet mer noggrant, kring hur behovet ser ut, hur många anläggningar som behöver byggas med mera.
Frida Berglund, , tillförordnad samhällsomställningschef i Luleå, betonade samtidigt att demokratin måste ha sin gilla gång, med samråd och politiska beslut.
– Nya stora infrastrukturer ska in till Luleå. Vissa projekt påverkar fastighetsägare mer än andra och kraftledningarna kan gå där många plockar bär eller tar sin kvällspromenad. I vissa fall kanske vi behöver kompensera för detta.
Själva elproduktionen då? Vindkraftsprojekten stöter redan på patrull från alltifrån markägare och samebyar till Försvarsmakten, samtidigt som regeringen vill se utbyggd kärnkraft över hela landet – inklusive Norrbotten.
Ingen av torsdagens seminariedeltagare ville närmare kommentera just kärnkraftsfrågan.
– Alla energislag behövs. Jag har ingen uppfattning om kärnkraften men vi norrbottningar har tagit ett enormt stort ansvar för energiproduktionen genom tiderna, sa Malin Larsson, Luleå Energi.