Luleås historiska uppgörelse får svårt att gå i lås

I början av förra mandatperioden genomfördes en gemensam budgetuppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Luleå. En uppgörelse som enligt M-toppen Anders Josefsson blir svårare att upprepa efter valet 2022.

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) är gruppledare i Luleå.

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) är gruppledare i Luleå.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-08-03 06:00

Anledningen till det är att Moderaterna i Luleå anser att Socialdemokraterna under den gångna mandatperioden har tagit ett tydligare steg till vänster med sin politik.

– Det gör det absolut svårare att förhandla, men samtidigt är det inte något som vi utesluter. Vi är villiga att diskutera med alla partier som står upp för näringslivsfrågor, en ökad trygghet i samhället och bostäder, säger han.

Efter riksdagsvalet 2018 stod det klart att Socialdemokraterna, trots att de tappade väljarstöd, blev det största partiet i Luleå kommun. Partiet förlorade däremot sin majoritet i fullmäktige. En förklaring till det, utöver det minskade stödet från väljarna, var bland annat att de mandat som fanns i Luleås fullmäktige skulle delas med elva partier istället för tio.

Socialdemokraterna och Moderaterna fattade då beslut om en smått historisk uppgörelse. En uppgörelse som bestod av att de båda partierna gick fram med en gemensam budget. De skulle även komma att sedan dela på kommunalrådsposterna.

– Bara för att vi har lagt fram en gemensam budget betyder det inte att vi har samarbetat. Vi har kunnat enas i ett antal viktiga frågor och kunnat genomföra vår politik i opposition, något som jag även tycker syns i den politiska debatten, säger Anders Josefsson.

Enligt Carina Sammeli (S) har uppgörelsen med Moderaterna fungerat bra och hon anser att de båda partierna har haft ett gott samarbetsklimat. Men samtidigt ser även hon att partierna står långt ifrån varandra i flera frågor.

– Vi har inte mått dåligt av att samarbeta. Det gör att man får möjlighet att reflektera över och ser sig själv och sin politik ur ett annat ljus och vi kommer att fortsätta att samarbeta så länge vi kan driva vår politik, säger hon.

Om och med vem partiet kan tänkas att samarbeta med efter valet i höst är ännu inte klart. Enligt Carina Sammeli kommer det att finnas en bättre utgångsposition att förhandla utefter när det väl finns ett valresultat.

– Då vet vi vår egen styrka och får en uppfattning om andra partiernas styrka, något som kan vara avgörande för vem vi väljer att samarbetar med. Även om vi ideologiskt står närmare ett parti så kan det vara lättare att samarbeta med en eller två partier istället för fem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!