Luleås historia i bilderbok

Luleås historia i ord men kanske framförallt i bild intresserar många. Länge har det efterfrågats en bok om detta. Nu är det på gång.
I höst landar den första delen av vad man på stadsarkivet hoppas flera böcker. Liksom en i dagarna öppnad bildutställning i arkivets lokaler så ska premiärboken handla om tiden mellan 1860 och 1909.

LULEÅ2005-06-04 06:30
Återkommande har vi Luleå- och länsbor fått ta del av fina bildutställningar på Luleås stadsarkiv. Bilder från en svunnen tid men en tid som många gärna vill behålla som ett värdefullt ankare i en föränderlig värld.<br>&nbsp;? Vi har varit fem här på stadsarkivet som tillsammans med IT- och informationsavdelningen sammanställt materialet till denna bok. En bok som varit planerad sedan långt tid tillbaka berättar kommunarkivarien Thomas E:son Åkerlund, som hoppas att man ska kunna utkomma med en bok kanske vartannat år.<br>Boken som ännu inte har något spikat namn kommer att tryckas upp i 1.000 exemplar i en första runda. Och den trycks i Luleå. Thomas och hans arbetskamrater räknar med att den ska bli populär.<br>Utvikbar karta<br>I den inbundna boken, som kommer att innehålla bilder med bildtexter, ska också finnas en karta över den aktuella tidsperioden som avhandlas. Thomas E:son Åkerlund visar exempel på de av tiden patinerade kartblad som finns. Kartan kommer att kunna tas ut ur boken och vikas upp.<br>Stadsarkivet i Luleå har ett förnämligt bildmaterial i sin samling. Och att man har det är mycket tack vare Helmer Widlund som nitiskt samlat in och räddat många bildskatter. I dag omfattar samlingen fantastiska 400.000 bilder samt negativ. Och som sagt var, godbitarna visas kontinuerligt i stadsarkivets lokaler.<br>Smakprov<br>&nbsp;? Den utställning som vi nu visar på vardagar heter Luleå stad 1860?1909 och kommer att sitta uppe till i november berättar arkivassistenten Kerstin Öqvist. Hon har också arbetat med boken som kommer, liksom Thomas som skrivit bildtexterna, samt även kollegorna Margaretha Rantatalo, Ann-Charlotte Alvhult samt Rose-Marie Olsson.<br>Utställningen är ett smakprovsurval från bokens drygt 200 bilder av en stad som förstås genomgått stora förändringar. Bilderna på olika vyer där man bara delvis känner igen sig i dagens stadsbild får tanken att svindla. Bland annat en från stadshotellet tagen vybild ut mot Båthusbacken och där Östra skolan är det hus man känner igen. Mitt i bilden växer i dagens Luleå långsamt ett nytt bidrag till historien upp, nämligen Kulturhuset.<br>För den infödde Luleåbon är förstås utställningen extra spännande men även för den som ingen riktig anknytning har till staden har den ett värde. För alla kan höra suset av historiens vingslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om