Samtliga utländska ambassader är placerade i Stockholm, men däremot finns det cirka 200 konsulat runt om i landet. Elva ligger i Norrbotten, varav nio i Luleå.
Det är ovanligt många för en stad med närmare 80 000 invånare. Som jämförelse kan det nämnas att Sundsvall har tre, Östersund två, medan Piteå och Skellefteå saknar personer som får hantera konsulära ärenden.
– Jag tror att orsaken är att Luleå är en gammal handels- och industristad. De flesta konsulaten är knutna till kommersiell handel, förklarar Jonas Lundström, honorärkonsul för Slovakien.
Ordet är hämtat från latinets honorárius, vilket betyder "det som görs för hederns skull". En honorärkonsul är en oavlönad representant för en främmande stat. Den hedervärde behöver inte vara svensk medborgare, men däremot bosatt här.
De flesta konsulat ligger i privatbostäder, men Norges finns i LTU Business lokaler på Porsön. Där kan norska medborgare lämna in sina röstsedlar i samband med val.
I sex år har Gry Holmgren Hafskjold arbetat oavlönat för vårt västra grannland. Hon är född i Oslo, men kom till Luleå 1981 för att studera på högskolan där hon kom att träffa sin man.
– Vi har flyttat till Norge i två omgångar, men varje gång återvänt till Norrbotten. I dag känner jag mig mer som en norrbottning än svensk, säger Gry Holmgren Hafskjold.
Uppdraget som honorärskonsul skapar en möjlighet för hennes två världar att mötas.
– Jag ägnar inte särskilt mycket tid åt det här, men mest arbete blir det i förberedelserna inför besök från norska delegationer i industrier som LKAB, Northvolt och förstås på universitetet. Jag har även blivit inbjuden till den norska ambassaden i Stockholm ett par gånger för att berätta om den gröna omställningen som pågår just nu i Norrbotten. Det gör jag gärna, i mitt jobb på LTU Business bankar mitt hjärta för näringslivs- och regional utveckling. Jag tror att en utökad samverkan mellan Norge och Sverige skulle vara bra för båda parter.
77-årige Hans Rehnström är nestorn i sammanhanget. Nästa år firar han 30-årsjubileum som honorärkonsul för Danmark, som tilldelat honom förtjänstmedaljen Dannebrogorden av den första graden.
Kopplingen till vårt grannland har han via sin farfars bror som valde att bosätta sig i Danmark. Han tvekade inte när frågan kom om han var villig att hjälpa det danska utrikesdepartementet och ambassaden med praktiska göromål.
Arbetet med att utfärda pass och id-kort har minskat på senare år.
– Det är ett hedersamt uppdrag som bli utvald till att representera ett land. Det gör att jag kan hålla kontakten med Danmark och gav mig en möjlighet att få hälsa på den danska drottningen, kronprinsen och kronprinsessan.
Jonas Lundström brukar skämtsamt kalla sitt hem i Luleå för konsulatet. Det är här han för det mesta gör podden Konsulatet tillsammans med Luleåprofilerna Berndt Tiberg och Malin Öhrlund.
Vid dörrposten är skylten med det slovakiska stadsvapnet uppspikad.
Han tror att det var engagemanget i Norrbottens handelskammare som väckte den slovakiska ambassadens intresse. Uppdraget har bland annat lett till en inbjudan till huvudstaden Bratislava för att träffa landets talman, president och utrikesminister.
– Jag är övertygad om att det är förståelse mellan folk och nationer som bygger fred, handel och andra saker som vi håller som goda i vårt samhälle. Uppdraget har stärkt mitt intresse för utrikespolitik och gett mig möjlighet att möta intressanta människor från andra länder.
51-åriga Susanne Nilsson är den senaste i raden av Luleås honorärkonsuler, även om hon har sitt konsulat placerat i hemmet i Boden. I september blev hon den andra kvinnliga tyska honorärkonsuln i Sverige och den första att representera både Frankrike och Tyskland. Det finns totalt fyra personer i hela världen med samma dubbla hedersuppdrag.
– Det är rätt ovanligt. Jag har varit honorärkonsul i Frankrike sedan i november 2015. Det var faktiskt Frankrike som tog kontakt med mig efter dialog mellan ambassaderna och frågade om jag kunde tänka mig att hjälpa även Tyskland.
Språket talar hon flytande efter att bland annat juridikstudier i franska Strasbourg.
– Nu ska jag försöka lära mig tyska också, men hittills har det gått bra att göra sig förstådd via engelska.
Honorärkonsuler
Namn: Andrea C Pellegatta.
Ålder: 43 år.
Yrke: Strategisk inköpare på SSAB.
Bor: Luleå.
Aktuell: Vice konsul för Italien sedan 2012.
Namn: Gry Holmgren Hafskjold.
Ålder: 61 år.
Yrke: Vd för LTU Business och LTU Holding.
Bor: Luleå.
Aktuell: Honorärkonsul för Norge sedan 2018.
Namn: Hans Rehnström.
Ålder: 77 år.
Bor: Luleå.
Yrke: Pensionerad företagare.
Aktuell: Honorärkonsul för Danmark sedan 1994.
Namn: Jonas Lundström.
Ålder: 52 år.
Bor: Luleå och Umeå.
Yrke: Chef näringsliv och samhällsbyggnad på Region Västerbotten.
Aktuell: Honorärkonsul för Slovakien sedan 2013.
Namn: Kjell Hjelm.
Ålder: 74 år.
Yrke: Pensionerad företagare.
Bor: Råneå.
Aktuell: Honorärkonsul för Lettland sedan 2018.
Namn: Nils Lundbäck.
Ålder: 67 år.
Yrke: Fastighetsägare.
Bor: Luleå.
Aktuell: Honorärkonsul för Finland sedan 1993.
Namn: Tomas Lejon.
Ålder: 58 år.
Bor: Måttsund.
Yrke: Styrelseordförande i bland annat Norrbottens handelskammare och OK Norrbotten.
Aktuell: Honorärkonsul för Österrike sedan 2019.
Namn: Susanne Nilsson.
Ålder: 51 år.
Bor: Boden.
Yrke: Processförare på Migrationsverket.
Aktuell: Honorärkonsul för Frankrike (sedan 2015) och Tyskland (2023).