Kommunen håller på att revidera den gällande översiktsplanen som antogs 2013, förra sommaren var förslaget ute på samråd och samrådet har föranlett en del ändringar och förtydliganden. Nu under hösten ska det reviderade förslaget ställas ut för granskning, innan kommunfullmäktige antar den nya översiktsplanen.
– Vi beskriver förslaget lite djupare och har lagt till områdesvisa rekommendationer, det är nytt, säger Frida Wikström, samhällsstrateg på Luleå kommun som jobbat med översiktsplanen.
I översiktsplanen beskrivs hur Luleå ska utvecklas fram till 2050, vilka områden som ska exploateras med bostäder och arbetsplatser, kommunikationer, grönområden, var hänsyn ska tas till värdefull jordbruksmark och kulturmiljöer.
Läs mer: "Här ska Luleå växa i framtiden"
Riksintresset för totalförsvaret väger tyngre i Luleå än riksintresset för energiproduktion, det gör att kommunen inte pekar ut ett enda område i Luleå som lämpligt för vindkraft.
Luleå kommun vill tillåta nya byggnader att bli upp till 45 meter höga utanför sammanhållen bebyggelse, vilket Försvarsmakten motsätter sig. Försvarsmakten anger 20 meter som högsta tillåtna byggnadshöjd i dessa områden för att inte äventyra flygsäkerheten.
– Vi tycker att vissa samhällsviktiga funktioner, bland annat sjukhuset, behöver kunna byggas ut efter behov. Där har vi klargjort vår ståndpunkt, sedan får vi samråda i varje enskilt fall, säger Frida Wikström.
Behovet att bygga fler bostäder väger tyngre än att bevara värdefull natur i några fall. Ett område där intressena kolliderar är Munkebergs strand, ett våtmarksområde med ett rikt fågelliv med flera rödlistade arter. I översiktsplanen anges att bortfallet av värdefull natur ska kompenseras genom att motsvarande biotop skapas på annan plats i närområdet.
– Det är som en förutsättning som vi ser det för att man ska kunna genomföra det, säger Frida Wikström.
På Storheden ska inte köpcenter tillåtas och området ska inte utvecklas med gågator och torg. Kommunen anser att varje butik ska ha en egen entré. Det här är något som Coop Norrbotten har kritiserat under samrådet. "Förödande, det räddar inte centrumhandeln" har Coop Norrbotten invänt.
Norrbotniabanan är grundläggande för översiktsplanens inriktning och kommunen förordar det östliga alternativet, via flygplatsen, men mark har reserverats i översiktsplanen för båda alternativen. Om inte Norrbotniabanan har genomförts till 2050 måste stora delar av översiktsplanen göras om skriver kommunen.