Peppande ord är inget det snålas med i brandstationens gym. Där tillbringas många timmar och det med rätta. Ett världsmästerskap väntar runt hörnet.
15.000 anmälda
1985 hölls det första världsmästerskapet för brandmän och poliser. Platsen var San José i Kalifornien och deltagarsiffran landade på 5.000.
Sedan dess har intresset exploderat och årets VM i New York är det största hittills, tio år efter terrorattentatet 11 september.
- Det är enormt. 15.000 anmälda från 46 länder deltar i 65 grenar, säger brandmannen Thomas Bäckström som berättar att idrottsevenemanget hålls vartannat år.
Thomas Bäckström är en rutinerad deltagare med fyra medaljer i bagaget som tillsammans med sex kollegor representerar räddningstjänsten i Luleå.
24 augusti lyfter planet som tar dem till New York och fram tills dess fokuserar deltagarna på sina respektive grenar. Tre tävlar i rodd, två i ishockey och två om titeln "bästa tävlande" i åttakampen TCA.
- Vi tränar varje dag på jobbet och nästan varje dag på fritiden. Det är klart man siktar så högt som möjligt. Om jag lyckas formtoppa kan jag eventuellt ta en pallplats, säger VM-debutanten Kent Östling om sina chanser i rodd.
Mäktig upplevelse
I enhetliga svarta tävlingsdräkter svettas de i kapp bland vikter och maskiner. Från ett rep i taket hänger Mats Nordlund som om han inte gjort annat, även han VM-debutant. Repklättring är en av grenarna i åttakampen. Snabbt ner, snabbt upp. Hög puls. En puls som kommer att stiga för de flesta.
- Jag är inte så nervös nu, men det kommer jag förmodligen att bli, när det börjar dra ihop sig, säger Kent Östling och matar skivstången med ytterligare en vikt.
- Ja, det kommer att bli häftigt i New York. Riktigt mäktigt och roligt, säger Johan Svensson som packar ned hockeyutrustningen tillsammans med Johan Cylvén. De är yngst i Luleås deltagarskara men inga nybörjare för det. När VM hölls i Vancouver för två år sedan var de på plats.
- Då gick det inte så bra. Det kommer att bli bättre nu, vi siktar på medalj, säger de och berättar att hockeylaget består av brandmän från landet och inte bara Luleå.
- En jäkla upplevelse blir det. Med tio år sedan attackerna den 11 september kommer stort fokus att ligga på att hedra och minnas, säger Johan Cylvén.
"Vi är förberedda"
Thomas Bäckström berättar att USA, Spanien och Australien är länder som brukar ligga i topp, men han lovordar sina kollegor och tror att de har de rätta verktygen för att lyckas.
- Vi har en bra sammanhållning och är duktiga på att stötta varandra. Det behövs. Sedan har vi i Luleå som tradition att träna mycket och bra, så vi är grundtränade, förberedda för uppgiften och har höga mål. Men det är tufft motstånd, konstaterar han och tar åter plats vid vikterna. Hårdträningen fortsätter.