Restaurangen skänker vinsten till de drabbade barnen

Jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien har skördat tusentals offer. För att hjälpa de drabbade har Restaurang Moods beslutat att skänka vinsten under en vecka till organisationer som hjälper barn i området.

Azad Inanc driver restaurang Moods i Luleå och under nästa vecka ska de skänka all vinst till de drabbade barnen i Turkiet och Syrien.

Azad Inanc driver restaurang Moods i Luleå och under nästa vecka ska de skänka all vinst till de drabbade barnen i Turkiet och Syrien.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2023-02-10 11:00

Azad Inanc, delägare av restaurang Moods i Luleå, har tillsammans med sina kolleger bestämt att skänka nästa veckas intäkter till organisationer som kan hjälpa de barn som har drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Under fredagen rapporterades dödssiffran efter jordbävningskatastrofen vara över 20 000. Behovet av hjälp är stort i de drabbade områdena. 

– Människor vill jättegärna hjälpa men vet kanske inte hur. Därför har vi startat den här kampanjen på restaurangen och pengarna ska gå till barnen. Nu är inte läge att prata politik, utan nu är vi alla människor och vi måste tänka på hur man kan hjälpa, säger han.

Azad Inanc är själv kurd från Turkiet och han har flera bekanta som saknas efter jordbävningen.

– Jag känner tre personer som jag vet har omkommit. Min tremänning befann sig på universitetet i Adiyaman när jordbävningen startade. Han saknas fortfarande, säger han.

– Jag känner skam i kroppen när jag ska sova i min varma säng eller äter bra mat, säger Azad Inanc.

Hans föräldrar bor i den drabbade regionen och under jordbävningen rasade deras gamla hus samman.

– För två år sedan hjälpte jag mina föräldrar att bygga ett nytt hus intill det gamla som var byggt på 1940-talet. Under jordbävningen rasade det gamla huset och jag tackar Gud att jag hade möjligheten att hjälpa dem. Om jag inte hade haft den möjligheten hade jag kanske inte haft några föräldrar i dag, säger han.

Restaurangens insamling startar på måndag och kommer att pågå i en vecka. Hur mycket pengar det kan bli i slutändan vet inte Azad Inanc. Han hoppas att det blir mycket men tillägger samtidigt:

– När man hjälper ska man inte tänka om det är lite eller mycket, allt räknas, säger han.

Vilken organisation som pengarna ska skickas till är inte riktigt klart än men tanken är att det ska gå till sjukhus där barn som har drabbats vårdas. När väl insamlingen är avslutad ska alla intäkter redovisas och skickas iväg. 

– Vi ska välja den organisation som snabbast kan hjälpa, säger Azad Inanc.

Han vill samtidigt uppmana andra restauranger i Luleå att skänka pengar till de drabbade i jordbävningskatastrofen.

– Jag hoppas att vår insamling kan påverka andra att göra någonting, säger delägaren i restaurangen i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!