Luleårektorns nya superuppdrag: "Det är ett jätteprojekt"

Luleårektorn Maria Hahne är minst sagt ett hett namn inom skolvärlden. Nu har hon utsetts till särskild utredare, då regeringen vill se bättre förutsättningar för rektorer.

Maria Hahne, rektor för Luleå gymnasieskola ska lägga fram lagförslag kring hur rektorernas förutsättningar kan förbättras.

Maria Hahne, rektor för Luleå gymnasieskola ska lägga fram lagförslag kring hur rektorernas förutsättningar kan förbättras.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-08-19 13:58

Nyheten i korthet

  • Luleårektorn Maria Hahne har utsetts till särskild utredare för att förbättra förutsättningarna för rektorer i Sverige, på uppdrag av regeringen.
  • Utredningen kommer att analysera nuläget och föreslå förbättringar för rektorers arbetsvillkor och ledarskapsförutsättningar.
  • Uppdraget ska redovisas den 12 juni 2025 och inkluderar hela skolväsendet, från förskola till vuxenutbildning.

– Det är hög omsättning av rektorer i svensk skola. Rektors arbetsmiljö och förutsättningar för ledarskapet har diskuterats länge. Utredningen ska analysera nuläget och föreslå hur rektorers förutsättningar för sitt uppdrag kan förbättras. Vi behöver ge förutsättningar som leder till att skickliga ledare vill bli rektorer och att rektorer stannar kvar på sina arbeten, säger Maria Hahne. 

Hon berättar att hon blev överraskad och mycket hedrad när hon fick samtalet från skolministerns statssekreterare.

undefined
Skolor som byter rektor ofta har svårt att ha goda strukturer och tryggheten kan försämras, enligt Skolverket.

Hennes namn är på tapeten. I våras var Hahne, som har åtta år som rektor i Luleå bakom sig, en av tre finalister i Stora skolledarpriset, det största i sitt slag i Sverige för skolledare. Till vardags är hon rektor för Luleå gymnasieskola, och programansvarig för naturvetenskapsprogrammet, spetsutbildning inom matematik samt el- och energiprogrammet. 

Hon har varit fackligt engagerad i många år och är ledamot i förbundet Sveriges Skolledare. Hon är även ledamot för Föreningen Sveriges Spetsutbildningar där hon under flera år varit ordförande.

Nu ska hon jämte rektorsjobbet leda en statlig utredning. 

– Det är ett jätteprojekt och en stor ära. Jag har utsett två utredningssekreterare och vi har interna och externa expertgrupper som tillsätts just nu. Det här är ett mycket viktigt uppdrag som känns fullt möjligt och jag är väl insatt i frågan. Sedan är det spännande med att få leda en utredning, säger Maria Hahne.

undefined
Många rektorer upplever stress. Enligt statistik från Skolverket har tre av tio grundskolor hög rektorsomsättning. "Rektorerna har ett stort ansvar", säger Lotta Edholm, skolminister (L).

Skolminister Lotta Edholm (L), säger i ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet att rektorer har ett stort ansvar och att deras arbetsbelastning ökat över tid.

– Rektorer i grundskolan ansvarade 2023 för i genomsnitt 65 fler elever än de gjorde tio år tidigare. För att alla barn och elever ska få en utbildning av god kvalitet behöver rektorer få bättre förutsättningar för sitt uppdrag, säger Edholm.

Uppdraget ska redovisas 12 juni 2025 och omfattar hela skolväsendet; förskola, fritidshem, förskoleklass, grundskola, anpassad gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning.

Statistik från Skolverket visar att tre av tio grundskolor har hög rektorsomsättning, enligt pressmeddelandet.                                                                                                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!