Luleårektorer andas ut – rekryteringen i hamn

Lärarförbundet Skolledare går ut i ett debattinlägg och varnar för att flera av länets skolledare i tvingas avbryta semestrar på grund av att det saknas personal, men i Luleå verkar inte det vara något större problem. "Vi har inga rekryteringsbehov i nuläget, så jag är på semester för tillfället", säger Marcus Hedström, rektor för årskurs 4-9 på Tunaskolan.

"Alla dagar är bra för rekrytering", säger Marcus Hedström, rektor för årskurs 4-9 på Tunaskolan som försöker underhålla kontakten med eventuella arbetstagare året runt.

"Alla dagar är bra för rekrytering", säger Marcus Hedström, rektor för årskurs 4-9 på Tunaskolan som försöker underhålla kontakten med eventuella arbetstagare året runt.

Foto: Stina Bergström

Luleå2021-07-03 07:00

I debattinlägget skriver bland annat fackförbundets ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman att fyra av tio skolledare fick avbryta sin semester förra året. 

En sits som de rektorer vi pratat med inte är i för tillfället, men som inte heller är obekant. 

– Jag har lyckats rekrytera innan semestern, så jag har semester nu. Men jag har min jobbtelefon ändå, vi rektorer kan inte släppa kontrollen, berättar Solange Perdahl som är rektor för F-6 på Råneskolan.

– Men det är något som händer lite nu och då, säger hon om att lärare ofta slutar under sommaren.

undefined
Solange Perdahl berättar att det kan vara svårt att släppa jobbet under sommaren.

Liknande svar ges från Rutviksskolan och Porsöskolan.

Även Marcus Hedström från Tunaskolan känner igen situationen, men ställer sig också frågan till vad som vore alternativet.

– Du kan ju inte förbjuda någon att ta ett jobb, och när ska de annars söka nya jobb? Det är ju under sommaren när det är sommarlov.

Han förklarar att han är medveten om att det finns en lärarbrist men att han som rektor på Luleås största grundskola inte märker av det på samma sätt som en rektor i landsbygd kanske gör.

– Jag antar att det är lättare att locka folk till de stora enheterna som verkar centralt. Jag tror att folk ser fördelar med att man får många kollegor och att man kan styra ut uppgifterna på fler och få färre sidouppgifter.

Enligt Marcus Hedström jobbar han i förebyggande syfte med rekrytering året runt genom att sondera, höra av sig till folk och spara gamla ansökningar. Han försöker också rekrytera lärare från andra kommuner.

– Tar man bara av varandra skjuter man ju ändå bara upp problemet emellan sig.

undefined
Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Lärarförbundet Skolledare.

Lärarförbundet Skolledare tar även upp att tre av tio svenska lärare saknar behörighet i det ämne de undervisar i. Både Marcus Hedström och Stefan Eriksson, rektor på Porsöskolan, medger att det är svårt att få tag på lärare i vissa ämnen, som matematik och NO, men i nuläget ska det inte vara några problem.

– Utifrån lärarlegitimation tror jag det ligger runt 90 procent. Sen är det några klassföreståndare för yngre barn som har ämnen inom klassen där de inte är utbildade, men då kan läraren i parallellklassen ofta hjälpa till, säger Stefan Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!