Luleåministern mitt i las-striden

Först kaoset inom Arbetsförmedlingen – nu striden om arbetsrätten. Luleåminister Eva Nordmark (S) står mitt i regeringens kanske största kris – samtidigt som Nyamko Sabuni (L) stänger dörren för fortsatta förhandlingar. "Vi jobbar inte så i Sverige", säger Nordmark i en stor intervju.

Ställningskrig om arbetsrätten. Luleåministern Eva Nordmark (S) vill förhandla mer kring utredningens förslag – men Nyamko Sabuni (L) stänger dörren. "Det har väl sällan hänt att en utredning rakt av lagstiftas?", säger Eva Nordmark.

Ställningskrig om arbetsrätten. Luleåministern Eva Nordmark (S) vill förhandla mer kring utredningens förslag – men Nyamko Sabuni (L) stänger dörren. "Det har väl sällan hänt att en utredning rakt av lagstiftas?", säger Eva Nordmark.

Foto: Arkiv/Norr Media

Luleå2020-06-02 17:10

Det politiska landskapet har varit svårnavigerat för Eva Nordmark ända sedan hon tillträdde som arbetsmarknadsminister och i veckan tilltog stormen i styrka, då Gudmund Toijers utredning om en reformerad arbetsrätt landade på hennes bord.  

Förslagen om bland annat utökade undantag från Las och turordningsreglerna väcker redan protester såväl internt inom S som i fackföreningsrörelsen.

Och även ministern uttrycker besvikelse.

– Ett gediget arbete, men utredningen når inte upp till de krav som vi ställde i direktiven om att balansen mellan arbetsmarknadens parter ska upprätthållas. I stället en slagsida till arbetsgivarens fördel, säger hon.

Eva Nordmark menar att förslagen för att stärka arbetsgivarnas flexibilitet inte motsvaras tillräckligt av de som ger löntagarna ökad trygghet.

– Jag ser ingen möjlighet att gå fram med detta som regeringens förslag. Vi kommer att behöva justera det.

Vad tycker du om fem i stället för två undantag?

– Där går utredaren väldigt långt. Men det handlar om andra delar också – samordning av turordningskretsar och att det inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar på företag med mindre än 15 anställda.

Med sitt förflutna som landets TCO-bas är hon väl bekant med den mångåriga debatten kring arbetsrätten.    

– Jag, som har jobbat fackligt i 20 års tid, vet att långsiktighet och hållbarhet på arbetsmarknaden bygger på jämbördiga parter. Då kan man inte ändra på arbetsrätten lättvindigt, för då blir det som i andra länder med ökat antal konflikter. 

– Sverige har väldigt få konfliktdagar, och branschanpassade kollektivavtal. Vi ska vara rädda om det, i stället för att ändra på maktbalansen, säger Eva Nordmark. 

Och trots den färdiga utredningen finns, enligt Nordmark, ännu förhandlingsutrymme kvar mellan Januaripartierna S, MP, C och L, om parterna inte kommer överens i de centrala förhandlingar som pågår parallellt.

– Definitivt. Det har väl sällan hänt att en utredning rakt av lagstiftas?  

Nyamko Sabuni, partiledare för (L), säger tvärtom att utredningen gäller, att det snarare handlar om små justeringar, och att det därmed inte går att förhandla mer?

– Det är inte så vi jobbar i Sverige. Vi lägger utredningen på remiss nu, så att fackförbund, arbetsgivare, arbetsdomstolen och andra får ge sina synpunkter. Utifrån det justerar vi förslagen och får fram en slutprodukt som alla är överens om, i linje med Januariavtalets intentioner.  

Även utredaren Gudmund Toijer menar att balansen mellan parterna upprätthålls. Vill du underkänna hans arbete?

– En svår utredning, svår materia. Det råder delade meningar. När (L) säger att vi ska lyssna på experterna, så håller jag med – eftersom tunga experter pekar på precis det jag säger också.

Eva Nordmark hänvisar till ett debattinlägg i SVD av professor Oskar Nordström Skans, en av forskarna som har varit en del av utredningen, som menar att undantagen från turordningen är för stora.

– Helt i linje med mina synpunkter och farhågor.  

Ni verkar ändå stå långt från varandra, S, C och L?

– Vi är överens om att öka både flexibiliteten för arbetsgivarna och tryggheten för löntagarna. Just i dag, i coronakrisen, är det extra tydligt hur viktig tryggheten är. Vi är också överens om att motverka godtyckliga uppsägningar, och att balansen mellan parterna ska upprätthållas. Så jag håller min del av Januariavtalet.

Eller är helt enkelt kombinationen trygghet och flexibilitet en utopi?

– Nej, fel. Titta på alla omställnings- och trygghetsavtal på arbetsmarknaden – i de har arbetsgivarna fått mer makt med att kunna utöka undantagen från turordningsreglerna, samtidigt som löntagarna har fått ökad trygghet i form av omställningsinsatser och ekonomisk ersättning. Det går alltså mycket väl att kombinera trygghet och flexibilitet, jag är en varm anhängare av det.  

Vad händer om förhandlingarna mellan parterna strandar?

– När det är tufft brukar parterna och fackföreningsrörelsen samla ihop sig. Konflikträttsutredningen var en sådan fråga. Jag har därför goda förhoppningar.  

Och om inte Januaripartierna kommer överens?

– Det höjs krav på att jag ska slänga utredningen i papperskorgen, men det kommer jag inte göra. Jag kommer att lagstifta, och hoppas att jag kan göra det utifrån parternas förslag.  

Samtidigt hotar Jonas Sjöstedt (V) med misstroendevotum och påhejas av bland andra Ulf Kristersson (M). Hur ser du på det?

– Jag fokuserar inte på det politiska spelet, det får andra hålla på med. Jag är fokuserad på att leverera i enlighet med det uppdrag jag har fått från statsministern och vill skapa en mer dynamisk men också tryggare arbetsmarknad.  

Snart ett år har gått sedan du tillträdde som arbetsmarknadsminister. En tuff tid, med nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, coronakrisen och nu striden om arbetsrätten. Hur känns det?

– Ett intensivt och tufft uppdrag, men jag har kul varje dag. Jag är glad och stolt över möjligheten att i en svår tid få påverka i en positiv riktning framåt.  

Hinner du med någon semester i Luleå?

– Det beror på Folkhälsomyndighetens fortsatta restriktioner, men jag hoppas det. Det enda jag drömmer om är att få komma hem till Norrbotten och Luleå, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!