Luleåmäklaren ser ljust på framtiden

Trots stigande räntor står prisutvecklingen på villor i Norrbotten är än så länge ganska stilla. "Jag tror inte vi får samma prisnedgångar som i södra Sverige", säger mäklaren Emma Lindbäck.

Emma Lindbäck, mäklare på Husman Hagberg, tror inte att prisnedgången på villor blir lika stor som i södra Sverige.

Emma Lindbäck, mäklare på Husman Hagberg, tror inte att prisnedgången på villor blir lika stor som i södra Sverige.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Luleå2022-08-04 06:00

I norra Sverige föll priserna för villor med drygt 5 procent under den gångna månaden. 

Emma Lindbäck, mäklare på Husman Hagberg, säger dock att hon än så länge inte märker så mycket av fallande priser och räntehöjningar. Hon tror inte att Norrbotten kommer se så stora prisnedgångar som i södra Sverige.

– Säljprocessen kan eventuellt vara lite längre, oftast för att folk är lite mindre benägna att ta risker i dag. Om de köper en bostad för fem miljoner och har en bostad för tre så ligger de ute med åtta miljoner. Folk är rädda för att priserna ska gå ner och vill därför ha en färdig köpare på sin nuvarande bostad för att känns sig lugn, säger hon.

På Husman Hagberg arbetar mäklarna med ett spekulantregister vilket innebär att de i många fall har en färdig köpare till hus. Speciellt tacksamt är det för de dyrare villorna som ofta hittar köpare via registret.

– Marknaden är väldigt känslig så om du har lagt ett lite för högt pris är det tomt på spekulanter. Man måste lägga rätt utgångspris.

Dessutom står Norrbotten inför en grön omställning vilket skapar tusentals nya arbetstillfällen.

– Det märks redan nu. Det är människor som flyttat hit och som ska jobba bland annat i Boden i ett tidigt skede, som projektledare och chefer. Den stora massan är nog ett år bort, säger Emma Lindbäck.

Områden som är populära i Luleå säger Emma Lindbäck är Mjölkudden, Notviken, Sunderbyn, Gammelstad och Bergnäset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!