Luleåkvinna blir hedersdoktor på universitetet

I flera års tid har Luleåbon Lisbeth Löpare Johansson arbetat med utvecklingsfrågor inom vård och omsorg. Nu har hon utsetts till hedersdoktor på Luleå tekniska universitet.

"Hedrande och väldigt roligt", säger Lisbeth Löpare Johansson om att bli hedersdoktor.

"Hedrande och väldigt roligt", säger Lisbeth Löpare Johansson om att bli hedersdoktor.

Foto: Hans Alm

Luleå2022-09-07 13:34

Lisbeth Löpare Johansson arbetar som nationell samordnare för nära vård vid Sveriges kommuner och regioner. Hon har utsetts till filosofie hedersdoktor med motiveringen att hon ”under många år arbetat för en mer personcentrerad, tillgänglig och jämlik vård och för införandet av nya arbetssätt inom vård och omsorg.” 

– Det känns hedrande och väldigt roligt. Så klart personligen men främst för att området med att utveckla vård och omsorg på nya sätt uppmärksammas, det är så viktigt för att behålla en bra välfärd i Sverige. Det är jag särskilt glad för.

Glädjande är det också enligt henne att Luleå tekniska universitet, LTU, står bakom utmärkelsen, hon har samverkat med dem i många olika roller genom åren.

– Med sin profil har LTU stor betydelse för utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård, säger hon.

Lisbeth Löpare Johansson är född i Kiruna, fyra år gammal flyttade hon till Luleå där hon bor kvar än i dag trots att hon jobbat större delen av sitt arbetsliv på andra orter i Sverige.

– Norrbotten är verkligen mitt hem och mitt hemlän. Jag har aldrig haft någon längtan att flytta någon annanstans.

Lisbeth Löpare Johanssons CV är välfyllt, hon har bland annat verkat som utvecklingsdirektör i Region Norrbotten och har varit expert i ett stort antal statliga utredningar. Hon är utbildad sjuksköterska och har varit vårdstrategisk chef vid Vårdförbundet där hon ansvarade för att ta fram en modell för betald utbildning så att sjuksköterskor kan specialistutbilda sig. 

Dagens sjuksköterskebrist har hon flera tankar kring. Mycket av det arbete hon gör i dag med att ställa om hälso- och sjukvården till en mer personcentrerad vård handlar också om att kunna möta bristen på arbetskraft och skapa en bra arbetsmiljö.

Hur tycker du att bristen på sjuksköterskor ska lösas?

– Jag tänker att det är genom flera olika saker. Dels handlar det om villkor för sjuksköterskor så att yrket är så attraktivt som möjligt, sen att jobba mer teambaserat inom vården så att vi använder varandra kompetenser på bästa sätt. Det handlar också om möjligheten att stödja människor som lever med långvariga sjukdomar så att de ska kunna klara sin hälsa så bra som möjligt och att fokusera på det förebyggande arbetet, säger Lisbeth Löpare Johansson.

2022 års hedersdoktorer promoveras i november på Luleå tekniska universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!