Krögarens bästa tips för att spara pengar i jul

Klappar, pynt och mat i mängder.
Julens utgifter är många och de senaste årens ansträngda ekonomi gör att flera upplever den som tuff.
Luleåkrögaren André Edlund har några tips för att komma undan billigare med julmaten.
– Servera färre men mer välgjorda saker, säger han.

André Edlund, grundare av ATs krog i Luleå, tycker att man kan välja ut färre grejer som man lägger mer fokus på, på julbordet.

André Edlund, grundare av ATs krog i Luleå, tycker att man kan välja ut färre grejer som man lägger mer fokus på, på julbordet.

Foto: Alice Josephson

Luleå2024-12-21 05:00

De senaste årens inflation och prishöjningar har gjort julen till en ångestladdad högtid för många hushåll. Sedan 2019 har priset på livsmedel och alkohol ökat med 31 procent. För den som gillar julbak märks höjningen mest. Priset på socker har stigit med 73 procent och äggen har blivit 50 procent dyrare under samma tidsperiod. 

Samtidigt som priserna på livsmedel gått upp vill många ha ett varierat utbud på julbordet. Kocken och krögaren André Edlund driver restaurangen AT:s i Luleå och har några råd till den som vill hålla kostnaderna nere. Han tycker man ska ha färre men bättre grejer på julbordet.

– Lägg krut på det du tycker är gott och äter upp. Om julskinka är favoriten kan du lägga extra energi på den och smaksätta med något bra. Välj till exempel ut en eller två olika sorters sill i stället för fyra. Servera färre men mer välgjorda saker, det är roligare att få till bra smaker än att fokusera på mängden, säger han och fortsätter:

– Man behöver inte ha allt bara för att. Det är bättre att laga hälften så mycket som man brukar och faktiskt äta upp. 

André Edlund har några konkreta tips på hur man kan göra vanliga julbordsspecialiteter mer spännande. Bland annat genom att köpa en färdig lax och smaksätta med lime och jalapeño för att sedan använda som dressing.

– Då får det en helt annan karaktär. Även julskinka är enkel att göra mer spännande genom att köpa kryddor och om du steker köttbullar kan du slänga i lagerblad i stekpannan, säger han.

undefined
Grafik - Så mycket dyrare har julmaten blivit
undefined
Grafik - Så mycket dyrare har julmaten blivit
undefined
Grafik - Så mycket dyrare har julmaten blivit
undefined
Grafik - Så mycket dyrare har julmaten blivit
undefined
Grafik - Så mycket dyrare har julmaten blivit
undefined
Grafik - Så mycket dyrare har julmaten blivit

I mellandagarna har de flesta kylen fylld med mat som är svår att bli av med. Många känner sig trötta på sill, köttbullar och skinka. Även där finns några enkla knep för att göra resterna mer spännande.

– Det går att göra kroketter på Janssons frestelse genom att panera och fritera. Potatis går också att variera på många olika sätt. Jag tycker om att göra det som en crust-topping på ett bröd, så blir det mer som en rätt, säger André Edlund.

Vad är dina favoriter på julbordet?

– Julskinka med äppelmos, det var en grej farfar alltid hade. Så brukar jag smaksätta den med en fransk brödkrydda, stjärnanis, kanel och ingefära. Jag gillar även en god senapssill och gravad lax som jag smaksätter för att få lite hetta i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!