Luleåkrögare väntar på miljonbelopp från staten

Krögaren Fredrik Sidevärn är en av många som drabbats av Tillväxtverkets långa handläggningstider. Hans bolag väntar på ett permitteringsstöd som inte betalats ut på omkring 1,7 miljoner kronor.

Krögaren Fredrik Sidevärn och hans bolag väntar på stöd från Tillväxtverket i storleksordningen 1,7 miljoner kronor. Han är kritisk till hela förfarandet kring korttidsstödet, inte minst handläggningstiderna och hur regelverket tillämpas.

Krögaren Fredrik Sidevärn och hans bolag väntar på stöd från Tillväxtverket i storleksordningen 1,7 miljoner kronor. Han är kritisk till hela förfarandet kring korttidsstödet, inte minst handläggningstiderna och hur regelverket tillämpas.

Foto: Magnus Tosser

Luleå2021-07-22 19:00

Som företagare går det att korttidspermittera personal. Staten, i form av Tillväxtverket, går då in och betalar en stor del av lönen för den tid den anställde inte arbetar. Syftet är att företag ska kunna behålla personalen under tillfälliga kriser i stället för uppsägning. Under pandemin har krogbranschen drabbats hårt där bolag plötsligt stod med för stor personalstyrka.

Fredrik Sidevärn är en av ägarna till Bistron i Luleå, nu även med Bryggan, och hans bolag har ansökt om stöd. Fortfarande väntar han på att stora delar ska betalas ut, cirka 1,7 miljoner. Det handlar främst om stöd från slutet av 2020 till maj 2021.

Fredrik Sidevärn är kritisk.

– Man står på en presskonferens och vill vara duktig och berättar att man vill rädda företagen och kallar det för ett akutstöd. Och så är det flera månader tills man ens kan ansöka om det, säger han.

I slutet av mars gick det att ansöka om stödet.

I bakgrunden finns olika syn på vilken månad som ska användas som jämförelsemånad till underlag för stödet. Tillväxtverket ansåg att det skulle vara den månad som låg tre månader före ansökan kom in men Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att det ska vara den månad som ligger tre månader före Tillväxtverket fattat beslutet om stöd. 

– Det värsta är att Tillväxtverket överklagade förvaltningsrättens beslut, det innebär att alla företag som väntade på pengarna fick vänta ännu längre. Det är helt vansinnigt mitt i en pandemi om det ska vara ett akutstöd, säger Fredrik Sidevärn.

För Sidevärns bolag är frågan om jämförelsemånad viktig. Den månad Tillväxtverket använde som underlag för sitt beslut var lönekostnaderna betydligt längre än vad fallet bara var någon månad senare då flera personer anställdes. Fredrik Sidevärn har ansökt om att ändra jämförelsemånad men ärendet har hamnat i långbänk.

Pengar till löner har han fått leta på annat håll.

– Vi har sökt likviditet genom banken, Almi och ta alla tillgängliga pengar som finns för vi vill ju behålla personalen. Hade vi sagt upp fem, sex personer i november hade vi varit på väldigt mycket bättre fot i dag. Det är så att det är vi som håller staten under armarna, det är vi som hjälper dem med likviditeten. Företagen i Sverige hjälper regeringen att hålla nere arbetslösheten genom att säga permittera i stället för säga upp, och så kommer det inga pengar. Det är allvarligt, säger han.

När kommer ni få ert stöd?

– Ingen aning. Jag pratade med Tillväxtverket i början av juni och frågade om det var något fel på vårt ärende men de säger att ansökan ser bra ut och det enda det hänger på nu är handläggningstiden.

Enligt Peter Kjällkvist, kommunikatör på Tillväxtverket, kan handläggningstiden skilja sig mycket från fall till fall beroende på om det finns saker som gör ärendet mer komplicerat, exempelvis ändrad jämförelsemånad.

– För ärenden som det inte finns några som helst stopp där räknar vi med fem veckor. När det handlar om just det att byta jämförelsemånad är det svårt att säga hur mycket längre tid det tar för ett enskilt ärende, säger han.

Fredrik Sidevärn är efter många år som företagare van vid krångliga ansökningar men i detta fall har han även tagit extern hjälp. 

– Men tänk alla som inte kan ta hjälp. Eller invandrare som flyttat hit, startat upp men kanske inte kan svenska så bra, de har inte en chans, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!