I slutet av förra veckan meddelades de senaste begränsningarna för restauranger och kaféer. Från 1 mars måste alla restauranger stänga 20.30. Det går bra att fortsätta med take away efter gästerna lämnat.
Folkhälsomyndigheten meddelade även att för serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett sällskap endast får uppgå till en person, om inte serveringsstället kan nås genom egna entréer.
Alltså: Restauranger och kaféer i en galleria, som inte har egen ingång, kan i praktiken endast ha en person vid varje bord. Konceptet att gå och ta en fika med en kompis eller träffas för en lunch faller därmed på dessa ställen. Barn, och andra personer ”i behov av stöd” är dock undantagna från regeln.
Wallstens café i Luleå delar ingång med klädbutiken Hanzéns. Ägarna till Wallstens, Isabella och Andreas Wallsten, tror inte att de omfattas av de nya reglerna men helt säkra är de inte. De har stängt ner ingången från klädaffären för säkerhets skull. Andreas Wallsten beskriver det som sker just nu som en skenavrättning av restauranger och kaféer. De förväntas hålla öppet men verksamheten måste strypas ner mer och mer, enligt Wallsten.
– Måste vi köra en och en är det lika bra att vi stänger ner. Det är det jag menar med skenavrättning. Det skulle inte funka. Vi har gjort allt vi kan nu, säger Andreas Wallsten.
Räknas deras kafé som "en del av en handelsplats" eller inte? Och räcker det att stänga av mot klädbutiken? Ovissheten är påfrestande.
– Man går runt med en klump i magen. Det enda man funderar på är hur det ska lösa sig, det är jobbigt, säger Andreas Wallsten.
Isabella Wallsten hade önskat att begränsningarna skulle sättas in där det behövs och inte överallt.
– Vi tycker det är tråkigt att man inte infört lokala regler, säger Isabella Wallsten.
Emma Laiti, vd på Börje Olsson konditorier, är inne på samma linje. Att de senaste begränsningarna främst riktar sig mot gallerior i storstadsområden.
– Vi har inte det problemet här uppe. Det är inte så mycket folk att vi behöver ha de restriktionerna. Det är inte trångt på något sätt, säger Emma Laiti.
Deras servering på källarplanet är stängd sedan tidigare och från och med måndag har de stängt den breda öppning som är in och utgång från kaféet till Smedjan. Där är gallret neddraget. Nu sker ingången genom en sidodörr i slussen in till Smedjan. Är det bättre? Räknas det som en egen ingång? Frågor som inte har ett svar i dag.
– Det är lite luddigt, vi inväntar Visitas uppdatering hur det ska se ut och hur vi ska göra, säger Emma Laiti, vd för Börje Olssons konditorier.
– Ingen vet just nu. Vi försöker bara göra så gott vi kan för att komma så nära den rätta lösningen som möjligt.
Börje Olssons i Smedjan har en reservplan i den glasdörr som finns direkt ut mot Storgatan. Men den måste i så fall utrustas med handtag på utsidan också och är ingen riktig entrédörr.
Men att hitta en lösning är avgörande, att bara servera ensamkunder räcker inte.
– Nä. Det hade inte funkat. Det är otroligt svårt, hur ska vi kunna gå runt med bara en person vid varje bord, säger Emma Laiti.
Waynes coffee inne på Strand drabbas också.
– De nya reglerna gör att vi tappar många kunder. Det blir mindre och mindre. Totalt har vi tappat 75 procent men vad ska vi göra? Det är jättesvårt, säger Nazim Bulat som arbetar på Waynes.