– Att man aldrig blir fullärd, jag lär mig varje dag. Stressen och pressen är också drivande, det är alltid fullt upp och man sitter aldrig stilla.
Vad är det svåraste med att vara kock?– Det är samma sak som med det roligaste, stressen och pressen. Att man alltid kan bli bättre är både det positiva och det jobbiga med yrket. Det är konstant utveckling och aktivitet. Kockyrket är en livsstil, man lever i jobbet och all ledig tid tränar jag inför jobbet. Just nu lever jag verkligen i matlagningen, men jag älskar det.
Hinner du göra något annat än att laga mat?– Lite grann. Jag umgås med vänner och familj och tränar. Försöker vara ute i naturen och utnyttja det som finns här uppe, som att fiska, plocka bär och svamp. Allt det är i och för sig kopplat till matlagning på något sätt, men det är väldigt avslappnande.
Varför ville du bli kock?– Jag har alltid varit med i matlagningen hemma, suttit i diskhon och kollat på när mamma lagade mat. Min morbror var kökschef i Norge, jag har alltid sett upp till honom och velat bli som honom. Det är mycket tack vare mamma och morbror som jag kom in på det.
Hur kom du in i branschen?– Det började med sommarjobb hos min morbror i Norge under gymnasiet, sen började jag i köket på Hemmagastronomi i Luleå. Just nu jobbar jag som frilanskock, det är mycket som händer och jag jobbar lite här och där.
Du är med i Stockholm Culinary Team, vad är det?– Det är ett regionslag inom matlagning där vi representerar Stockholm. I november ska vi tävla i VM i Luxemburg.
Hur känns det att tävla i VM?– Det känns väldigt stort! Jag kommer ifrån lilla Luleå och ska vara med i VM i matlagning, det är stort. Det är mycket tid och tankar som går åt till det.
Hur tränar ni inför VM?– Vi samlas med laget i Stockholm en helg i månaden. Utöver det är det mycket kvällar som går åt till matlagningen, att öva, experimentera och komma fram till de perfekta rätterna. Jag har hand om tre förrätter i laget, jag har mina grundtankar om rätterna men sen handlar mycket om att experimentera med momenten och hitta den perfekta varianten. Det är mycket nötning, att göra om och hitta detaljer.
Vilken är din paradrätt?– Jag är mycket för fisk, jag tycker att en perfekt gjord torsk är underbart. Torsk med säsongsgrönsaker och smörsås. Många misshandlar en sådan fisk och steker för mycket. Det är såklart en smaksak hur man vill ha den, men en bra torsk är fantastiskt.
Vad slänger du ihop hemma en tisdagskväll då du är trött och hungrig?– Det är nästan lite skämmigt, men det blir det jag hittar i kylen. Eller så går jag och köper en sallad. Det blir enkel mat, då står jag inte i fyra timmar och lagar. Ibland får man bara vara ledig, jag jobbar ändå nog mycket. Fryst panerad torsk kan vara fantastiskt gott ändå, det smakar sourcream and onion-chips.
Frukost, lunch eller middag – vilken är din favorit?– Jag är ingen frukostmänniska, jag sover ofta på morgonen när jag jobbat sent. Men jag är en riktig lunchmänniska, det är den måltiden jag njuter mest av, då jag kan sitta ner före jobbet och ta en kaffe i lugn och ro.
Vilka är dina framtidsdrömmar?– Först att vinna VM-guld i november. Sen att utvecklas personligen, tillslut att öppna egen restaurang.
Vad servar du på din egen drömrestaurang?– Jag gillar det norrländska, så det blir norrländskt varierat och gott.