Luleåklubbens Zornskatt fick sitt värde i Antikrundan

I många, många år har Luleå SK haft sin Zornskatt i ett bankfack. I Antikrundan ska det fina priset lyftas fram i strålkastarljuset – och få just ett pris.

Bengt Augustsson, ordförande i Luleå SK, tog med sig klubbens Zornstatyett till Antikrundan vid tv-programmets besök i Luleå. Klubben har ägt priset i snart 100 år.

Bengt Augustsson, ordförande i Luleå SK, tog med sig klubbens Zornstatyett till Antikrundan vid tv-programmets besök i Luleå. Klubben har ägt priset i snart 100 år.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2022-02-08 14:55

Att Luleå SK besökte Antikrundan och dessutom hade med sig ett av de utvalda objekten som får lite extra omsorg av tv-teamet har klubben sina framgångsrika skidåkare att tacka för.

I listorna finnas bland annat Sonja Edström-Ruthström som tog hem ett stafettguld vid OS 1960 men klubben var mycket framgångsrik långt innan dess. På 20-talet fanns ett antal hårda herrar som skördade framgångar, inte minst på SM och vid Vasaloppet.

1927 vann exempelvis Konrad Pettersson Vasaloppet och tillsammans med sina lagkamrater John Wikström och Olle Hansson såg han under andra halvan av 20-talet till att säkra lagguldet, den så kallade Kungakannan, för Luleå SK.

Tre gånger dessutom.

Och det är där historien om Antikrundan tar sin början.

Vid den tredje lagsegern 1929 tilldelades Luleå SK en statyett som klubben fick behålla, statyetten är gjord av den kände konstnären Anders Zorn. Den cirka 20 centimeter höga statyetten är en mindre bronsvariant av den Gustav Vasastaty som finns i Mora och som Anders Zorn också ligger bakom.

– Vi har haft den i våran ägo sedan dess och det har alltid surrats om vad den är värd. Anders Zorn är ju en väldigt stor konstnär. Folk har gissat lite hit och dit så då tog vi den till Antikrundan och de spelade in med den, säger Bengt Augustsson, ordförande i Luleå SK.

Antikrundan gör två avsnitt från Luleå där Zornstatyetten och Bengt Augustsson förhoppningsvis är med i något av avsnitten där det första sänds på torsdag 10 februari. Ett spännande uppträdande för duon, inte minst för statyetten som trots sitt intressanta ursprung levt ett synnerligen torftigt liv.

– Vi har inte riktigt vetat vad vi ska göra med den så den har legat väl gömd i ett bankfack under alla dessa år, säger Bengt Augustsson och fortsätter:

– Men fin är den, vi kan vara stolta över den. Det är jättekul att ha en sådan här historisk grej.

Bengt Augustsson hade inga förväntningar på summan men tycker det är bra att ha fått en värdering efter alla år med spekulationer om den där skatten som fanns i klubbgömmorna.

Vid besöket hos Antikrundan fick klubben rådet att lyfta fram Zornstatyetten till allmän beskådan. 

– Vi får se om vi kan hitta något sätt att exponera den mer så folk kan se den. Det vore ju synd om den ska ligga 50 år till i ett mörkt bankfack, säger Bengt Augustsson och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!