”Ett, två tre!” På tre flyger Mathias Dewoon, 47, och nioårige sonen Jack upp med sina skateboards och tricket, eller flippen som det heter, fångas på bild.
Mathias är gymnasieläraren som växte upp på Hertsön, blev Sverigebäst på skateboard och nu tagit upp brädåkandet på nytt hemma i Stockholmsförorten.
– Jag tävlade i veteran-EM för ett par år sedan, kom femma och fick mersmak. Det är extra kul nu när Jack börjat och vi kan åka ihop.
På 1980-talet, när Mathias hette Ösund och var i sonens ålder, var brädåkandet stort hemma på Hertsön. Alla ungar i kvarteret skaffade sig en skateboard. Efter ett tag tröttnade de flesta. Men inte Mathias.
– Det var roligt och jag blev snabbt bra i min gren som heter Freestyle. Jag gillade att det inte var en lagsport som fotboll och hockey. På vintern fick vi åka i Södra Örnässkolans gamla bassäng där vi byggde ramper, och jag gillade att hänga med de stora killarna.
Det var de stora killarna som uppmuntrade Mathias att börja tävla. Hans pappa körde honom till Sverigecupen i Partille där Mathias tävlade i juniorgruppen och vann. Det gick så bra att han snart hade egna sponsorer och flyttades, trots sin ringa ålder, upp till seniorgruppen eftersom han var så överlägsen. Segertåget fortsatte och tidningarna konstaterade att Mathias vann ”som vanligt” – han var i en klass för sig.
– Det var en stor händelse för mig när ett skateboardföretag som ville sponsra mig hörde av sig i samband med min första tävling. Sedan ringde ett företag och ville sponsra mig med Converseskor. Jag fick skor, kläder och brädor – ja, allt som behövdes. Det fanns knappt några pengar att tjäna, men en gång fick jag 6 000 kronor för en uppvisning.
Rullbrädorna har följt Mathias genom livet och på väggen i lägenheten hänger två brädor som betyder lite extra för honom. En Hazze Lindgren, brädan han åkte på som ung, och den officiella brädan från EM i Brandenburg 2022.
Mathias har mött flera av världens stora inom skateboardsporten.
– Jag glömmer aldrig när jag och en av världens bästa skateboardåkare, Rodney Mullen, var med i samma reportage i tidningen Okej. Han var superstjärnan och jag var 14-åringen som var stjärnskottet på den svenska himlen, säger Mathias och plockar fram ett tummat exemplar av tidningen.
Mathias minns också när Svenska cupen i skateboard avgjordes på Hertsöskolans skolgård. Året var 1991, Mathias vann såklart och det var en höjdpunkt för Luleåkarna.
Genom åren har skateboardintresset bestått. Mathias har jobbat i en skateboardbutik, han har pluggat och åkt bräda utomlands och brädan har rullat på fritiden vid sidan om jobba och familjebildande. Tillsammans med en kompis driver Mathias dessutom en skateboardpodd där andra före detta brädåkare intervjuas.
Men det är inte många på hans arbetsplats som vet att Mathias varit skateboardproffs.
– En gång hade en av mina gymnasieelever fått reda på det och han tog med sig en bräda till klassrummet. Då överraskade jag klassen och gjorde en flip. Den finns säkert på Tiktok nu, skrattar Mathias.
Nuförtiden åker Mathias mest tillsammans med sonen Jack, både på Fryshuset och utomhus.
– Om jag är orolig att han ska skada sig? Nej, nuförtiden har man armbågs- och knäskydd och hjälm. Det hade vi inte när jag började, men jag fick bara lite skrubbsår och det får man räkna med.