Doften av vedeldad bastu sprider sig över Hagelvägen på Björkskatan i Luleå. Det är en speciell doft som väcker minnen. Även bastun är speciell, det är inte en klassisk träbyggnad utan denna bastu är portabel – ett tält som snabbt kan sättas upp när bastusuget slår till.
Konceptet är framtaget av Luleåkillarna Josef Segerlund, Viktor Pettersson och Sebastian Sandlund. De tre barndomskamraterna är tillfälligt tillbaka på mammas gata. Egentligen bor de i Stockholm där de även driver företaget Bast, men även om företaget finns i huvudstaden så är själen i Luleå.
De är tacksamma för all hjälp de fått från Luleå, vilket de menar har varit avgörande för deras framgång. Och det var även i Luleå som de först började testa produkten. Får en bastu godkänt i Norrbotten – då fungerar den i hela världen.
De har fått hjälp av studenter från LTU med design och materialval och Norrlandsfonden, Norrbottens handelskammare samt en lokal bank är med på ett hörn.
Det har snart gått ett år sedan Kuriren skrev om företaget för första gången. Då hade försäljningen precis startat och lagret var i källaren till restaurangen. Inte helt optimalt. Nu anlitar de ett bolag som sköter all logistik.
Försäljningen har tagit fart rejält och även kunder utanför Sveriges gränser har fått upp ögonen för produkten.
I vintras deltog de i Storbritanniens största bastufestival, förvisso även den enda, men ändå.
– Efter det fick vi jättebra respons i hela Storbritannien och håller nu på att öppna ett eget lager där, vilket förhoppningsvis är klart innan jul, säger Josef Segerlund.
Efter brexit är det inte lika enkelt att driva handel där. Likadant är det med andra länder som inte är med i EU, som Norge där de precis har startat ett bolag.
Den finska marknaden har de inte vågat tassat in på – än.
– Det är nog lite svårt som svensk att sälja bastu till finnar, den patriotismen, konstaterar Viktor.
Oavsett ursprung så verkar bastufolket vara en passionerad kundgrupp.
– Det känns lite som män och grillar. Det är samma snack och de gillar att visa upp sin bastu, säger Josef.
Försäljningsframgångarna beror just mycket på att befintliga kunder bjuder in andra som får upp ögonen för tältet. Det blir snabbt ringar på vattnet.
– De är väldigt engagerade och vi får mycket feedback och idéer från våra kunder, säger Viktor Pettersson.
De är på ett sätt förvånade över att försäljningen har gått så pass bra men ändå inte.
– Den känslan vi fick när vi bastade i tältet första gången var: Detta kommer att fungera, säger Sebastian Sandlund.
Även om de tillsammans har investerat mycket i bolaget så är det i dagsläget inte en heltidssyssla. Viktor driver restauranger, Sebastian arbetar på ett techbolag inom finanssektorn och Josef jobbar på ett investmentbolag inom gaming.
Kostnaden att frakta från fabriken i Kina har på senare tid ökat väldigt mycket. På grund av konflikterna kring Suezkanalen tvingas fartygen att köra en rejäl omväg.
På sikt vill de gärna flytta tillverkningen till Europa men det är inget som görs i en handvändning och det är även en kvalitetsfråga.
– Hittills har vi inte hittat någon tillverkare som motsvarar det vi har i dag, säger Josef.
Några kvalitetsproblem verkar det inte vara i dagsläget. Hittills har de bara fått ett tält i retur. Kunden var jättenöjd – men han hade missat den lilla detaljen att förankra köpet med frugan.