Luleåhotellet har tappat fyra av fem gäster

När gästerna uteblev så fick personalen gå. Familjen fick arbeta mer.

Två hotell driver Ove Strand och hans fru Odsuren Sangibat Strand.

Två hotell driver Ove Strand och hans fru Odsuren Sangibat Strand.

Foto: Reino Jillker

Luleå2020-06-05 18:10

– Vi har tappat 80 procent av våra gäster så det är tuffa tider. Vi har inte sådana gäster som har förmånskort som gör att de kan få bonus och poäng. De bor inte hos oss. Vi har mest företagare men de reser mycket mindre nu, säger Ove Strand, ägare till Amber hotell i Luleå.

Ove Strand är företagare sedan lång tid tillbaka. Efter en civilingenjörsexamnen 1979 stannade han, till skillnad från många kurskamrater, kvar i Luleå och jobbade i chefsbefattningar inom olika företag tills han för ungefär tjugo år sedan blev företagare. Nu äger han tillsammans med sin fru Odsuren Sangibat Strand bland annat två hotell, Amber hotell och Naran hotell i Luleå, samt restauranger. 

– Det här är den femte kris jag har upplevt och den här är den värsta. Den här blev så dramatisk och den kom över en natt. Den här slår mot alla och ingen kommer undan. Vi har kanske tio procents beläggning och det räcker till elen, frukost och lite sånt, säger Ove Strand.

Det var i mitten av mars som Ove Strand märkte av krisen för första gången.

– Gästerna slutade inte ringa. De ringde för att boka av rummen, tyvärr, säger han.

Ove Strand tror att coronakrisen kommer att få långtgående negativa konsekvenser för företagen. Själva har de dragit ner på personalen och det gör att familjen får arbeta mer. Han tycker inte att regeringens olika krispaket träffar företagen. 

– Jag tycker regeringen ger med den ena handen och tar tillbaka med den andra. Ta korttidspermitteringarna till exempel. Många företagare sade till sin personal att de ska ta ut semester, men så får företagarna veta att semester inte räknas in i korttidspermitteringarna, säger han.

Ove Strand, som även har drivit företag söderut, ser att det finns regionala skillnader som gör att konkurser slår hårdare mot Norrbotten jämfört med län söderut.

– Det är katastrof om företag läggs ner i Norrbotten för de återuppstår inte. Det är annat om företag läggs ner söderut för de återuppstår igen eller så återuppstår samma affärsidé med andra ägare. Här dör de ut för att det finns färre kreativa och riskvilliga människor som kan bli entreprenörer.

Men trots svårigheter så tänker han inte ge upp. 

– Strategin är att kämpa. Entusiasmen i företagandet får sig en törn, men den kan ju komma tillbaka. Jag tror att företagare här i Norrbotten är väldigt bra på att klara kriser och är bra på att strida och kriga in i det sista, säger Ove Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!