Pulsarer anses vara ett av de mest exotiska fenomenen i universum. De är egentligen neutronstjärnor, döda stjärnor.
En neutronstjärna har en diameter av endast 20 kilometer, men massan motsvarar 1,4-3 gånger vår sols massa. Alltså en våldsam täthet.
Puls
En pulsar är en neutronstjärna som skapar regelbundna pulser av strålning. Pulsarerna har ett stort magnetfält som ingen ännu lyckats förklara.
- Vår idé är att alla neutroner, med ett magnetiskt moment som små kompassnålar, riktar in sig åt samma håll. Det har ingen tänkt på innan, säger Johan Hansson, professor i teoretisk fysik vid Luleå tekniska universitet. Man får då det magnetfält som man ser utanför en neutronstjärna.
Teorin har väckt uppseende och bland annat har världens ledande fysiktidskrift Physics World skrivit om Luleåfysikerna.
- Den som hamnar där bedöms som ganska intressant, förklarar Johan Hansson.
Teorin är dock inte okontroversiell och en del invändningar har hörts. Andra teorier finns om magnetfälten.
- Men problemet är att de fälten är instabila och skulle sönderfalla av sig själva. Och det vet man att de inte gör. Vår modell förklarar också data på ett enklare och smidigare sätt än tidigare modeller.
Teorin är ett steg på vägen att förklara pulsarerna bättre, kan man sammanfatta.
Anna Ponga gjorde sitt examensjobb med Johan Hansson som handledare. Teorin härstammar därifrån.
Mer fysik
I skuggan av teorin anser Johan Hansson att hans universitet borde satsa mer på fysik och matematik, "hörnstenarna i all teknisk utbildning" som han uttrycker det.
- De styrande vid universitetet verkar aldrig ha förstått detta enkla faktum. De tror att "forskningsframgångar" är att dra in maximalt med externa forskningsmedel. Om sedan någon riktig forskning utförs verkar det inte vara så noga med.
- Forskning är att få fram NY kunskap, inte framtagande av en bättre handbroms till Volvo, tillägger han en smula syrligt. Produktutveckling för företag räknas inte som forskning. Att vi kallar oss för "Sveriges nyttigaste universitet" är ju bara trams.