Över två ton.
Som en rejäl personbil.
Det råder ingen tvekan om att akvariet på restaurang Waldorf är en stadig pjäs. Mitt i restaurangen står det, flera meter långt, och blicken söker sig automatiskt till den upplysta vattenvärlden.
– Det är byggt på plats och skulle aldrig gå att flytta. Då skulle det spricka, säger Francis Kuo och blickar in på alla fiskar som simmar i akvariet.
Även om akvariet sitter ihop så är det faktiskt avdelat i två separata delar. Reglerna tillåter inte att man får ha hur stora akvarier som helst. En rejäl ställning håller uppe konstruktionen och det finns även ett avlopp undertill ifall det skulle läcka ut vatten. Det kan ta nåt mindre läckage, eller vattenstänk, men skulle alla 1800 liter rinna ut så finns inget avlopp som kan rädda upp den akvariekatastrofen.
– Man har tänkt att om det skulle spricka...det gäller att ha en bra försäkring, säger Francis Kuo och skrattar.
Men har inget hänt vid det här laget så lär inget hända framöver heller. Akvariet har nämligen hängt med ett bra tag nu.
Familjen Kuo äger och driver Waldorf och akvariet har varit med sedan 1992 när restaurangen flyttade in i nuvarande lokal i Strand galleria.
Från början var tanken att akvariet skulle ge en wow-faktor i restaurangen och fiskarna valdes därefter.
– Först hade vi två hajar. Men de var så dyra i drift så vi sålde vidare dem, säger Francis Kuo och ler.
Hajarna åt fisk och räkor och blev givetvis det häftiga inslag som var planen när akvariet byggdes. När hajarna flyttade ut fick lite mindre fiskar ta plats bland matgästerna.
– Vi hade klassiska, färggranna saltvattenfiskar men de var också dyra i drift. De levde bara tre månader och vi fick fylla på hela tiden. Då tog vi ett omtag och skaffade bräckt vatten i stället och köpte ciklider.
I akvariet simmar även ett gäng malar som hjälper till att hålla rent. När de blir för stora säljs de vidare och mindre köps in.
– Det här akvariet är min mammas skötebarn. Hon tog hand om det i många år. Det är ganska mycket att göra, dammsuga botten och hålla rent från alger. Hon har haft det som sin grej men nu har vi en kille som sköter det professionellt. Han kommer hit en gång i veckan för att rengöra och mäter av värdet i vattnet , säger Francis Kuo.
Fiskarna matas en gång varannan dag med pellets. Malarna brukar egentligen inte äta pellets men de har lärt sig att simma upp och ner vid ytan för att få i sig en godbit. Fiskarna bajsar givetvis en hel del men efter en ändring i pelletskosten så är det inte lika vanligt i dag att fiskarna släpar runt på bajset i långa strängar vilket skapar en trevligare syn för den som kikar in i akvariet.
Det nya fodret gjorde susen för kistan hos cikliderna.
Den som har småbarn vet vilken betydelse akvariet har. Waldorf får ofta bordsbeställningar där önskemålet är att sitta vid fiskarna.
– Ja, ja, herregud. Barnfamiljer vill ofta sitta runt akvariet, säger Francis Kuo och berättar att det finns kunder som suttit vid akvariet när de var små och som nu själva kommer tillbaka med sina egna barn och sitter på samma plats.
Barn med spring i benen håller sig på sin plats – vilket i sin tur är fina fisken för föräldrarna också.
– När barnen sitter och äter där finner de mer ro, konstaterar Francis Kuo och han talar här av egen erfarenhet.
Det har funnits en och annan restaurang som kört akvarietemat genom åren men Waldorf har ändå varit tämligen ensamma om att hålla fast vid sin barnmagnet.
Visst, att hålla ett akvarium kostar en del, särskilt när rengöringen köps in, men i det stora hela så bedömer Francis Kuo att det varit en klar plusaffär. Akvariet har lockat matgäster, inte minst barnfamiljer.
På samma sätt som det suttit olika generationer vid akvariet så sker en generationsväxling inne i akvariet.
Bland stenarna och i hålorna skymtar man mindre fiskar som håller sig undan. Där växer de på sig och kan snart simma ut bland de stora firrarna. Populationen självregleras.
– Många av fiskarna är födda här, de ynglar ju av sig. Akvariet har funnits så pass länge nu så de har hittat sitt eget ekosystem, säger Francis Kuo.