Luleåforskare får 600.000 kronor

Hjärt-Lungfonden delarut 111 miljoner kronor till svenska forskningsprojekt, varav 600 000 kronor går till forskaren och överläkaren Anne Lindberg, Sunderby sjukhus i Luleå.

Luleå2013-10-30 14:36

– Tack vare Hjärt-Lungfondens givare i hela Sverige kan vi dela ut 111 miljoner i projektanslag till svenska forskare. Pengarna går till våra främsta forskare och ska leda till bättre diagnostik och behandling av sjukdomar i hjärta, kärl och lungor, säger Staffan Josephson, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

En av forskarna som i år får anslag från Hjärt-Lungfonden är alltså Anne Lindberg, docent och överläkare vid Sunderby sjukhus.

Hjärt-kärlsjukdomar skördar flest liv av alla sjukdomar i Sverige. Hela 1,4 miljoner svenskar beräknas lida av hjärt-kärlsjukdom. Ytterligare en miljon människor är sjuka i luftvägar och lungor. Forskningen förbättrar möjligheterna att rädda och förlänga liv och Hjärt-Lungfonden stöttar i första hand forskning med klinisk relevans. Det betyder att forskningen ska kunna omsättas i praktisk vård så snart som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om