De gör världsledande navigationssystem för gruvor

Ett företag i Luleå är världsledande på navigationssystem för gruvor. En mjukvara som Erika Svedlunds enhet i dag installerar och underhåller i gruvor världen över. "För ett år sedan visste inte heller jag att allt det här fanns i lilla Luleå", säger hon.

Hans Wahlquist, Erika Svedlund och Andreas Ericson arbetar med att utveckla och implementera företagets system i gruvor runt om i världen.

Hans Wahlquist, Erika Svedlund och Andreas Ericson arbetar med att utveckla och implementera företagets system i gruvor runt om i världen.

Foto: Reino Jillker

Luleå2023-10-09 12:00

När Erika Svedlund för ett år sedan klev in på Epirocs kontor i Mobilarishuset i Luleå så klev hon samtidigt rakt ut i världen. För det hon bland annat skulle jobba med var att leda företagets installationer av ett digitalt system med vilket man i realtid kan se vad som händer i en gruva. 

– Förutom att jag tycker det är häftigt att utvecklingen finns här i Luleå, så tänker jag på att det vi gör är en digital säkerhetslösning för gruvor. Så vi gör verkligen någonting bra för om det händer något så kan vi se var alla är så man snabbt kan utrymma gruvan och då rädda liv, säger Erika Svedlund, chef för projektenheten i Epiroc.

Det var 2012 som man började bygga på det system som lett fram till dagens omfattande system för beslutsstöd med realtidsinformation. Då ingick man i Mobilaris med basen i Luleå.

– Mobilaris ville göra något nytt. Då tänkte vi att underjordsgruvor måste vara det värsta stället att bygga ett sådant här system för, därför att gruvor är som en krigszon. Man spränger och man kör över saker och det händer mycket. Det är en ganska jobbig miljö, så då började vi där. Sedan hade vi en resa i tio år innan vi blev uppköpta av Epiroc och vi kom från korpen till elitserien. Nu är vi på en världsmarknad och det är det inte så många som vet om i Luleå, säger Hans Wahlquist, ansvarig för produktledning.

En del i systemet är en underjordsnavigatorer för fordon som är en patenterad lösning och som bygger på en gruvkarta.

– I bilen fungerar den som en gps men det är inte en gps, den bygger på andra smarta saker. Man vet ju hur en gruva ser ut så man följer gruvan. Sedan använder man maskindata och andra smarta detaljer som accesspunkter som kopplar upp sig lite då och då, säger Andreas Ericson.

Nu införs flera delar ur Mobilaris Mining Intelligence platform i gruvan i Kiruna, men man finns även i andra gruvor.

– Vi har sedan tidigare alla Bolidengruvorna och vi har även Lundin minings zinkgruva söder om Örebro. Vi finns i ett 40-tal gruvor runt om i världen, säger Hans Wahlquist.

I dag arbetar ett 60-tal personer på kontoret i Luleå, men man tänker sig att expandera.

– Vi har som ambition att växa här i Luleå. Det är här som beslutstödssystemet ska finnas så det är viktigt att för oss att få in nya talanger, säger Andreas Ericson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!