Mandeeq Samatar, 19 år, Soraya Barati, 20 år, och Zin Mar Win, 19 år, går tredje året på Kungsfågeln i Luleå gymnasieby och längtar nu efter sin studentavslutning. Men den kommer inte att bli som de hade hoppats.
– Vi tycker det är lite orättvist att vi inte ska få fira studenten. Skolorna ska öppnas igen och vi kommer vara 30 personer i ett klassrum när vi är där. Det är konstigt att vi får ses i skolan, men att samma klass sedan inte få stå tillsammans utomhus på ett studentflak, säger Mandeeq Samatar.
Ifjol beslutade Transportstyrelsen att ta bort möjligheten att fira på studentflak eller i karnevalståg och samma regler kommer att gälla i år på grund av smittspridningsrisken.
Som en reaktion på det har idén med partybussar fötts. Men nyligen gav Anders Tegnell ett uttalande om att partybussarna ligger under samma bestämmelser som andra festlokaler och att det högst tillåtna antalet passagerare är åtta personer.
Då skrev klassen ett brev till Folkhälsmyndigheten och protesterade. Ännu har de inte fått något svar.
– Vi har gått i skolan i 14 år och nu är det inte så långt kvar och vi kämpar på, men så får vi ändå inte göra något roligt när vi slutar, säger Zin Mar Win.
– Jag förstår att det inte går att fira studenten som ett vanligt år, men flak tycker jag man kan få åka, säger Soraya Barati.
– Ska vi bromsa spridningen borde vi ju stänga allting. Men nu har vi läst i tidningen att Gröna Lund och Liseberg ska öppna, säger Mandeeq Samatar.
Större delen av klassen är dessutom redan vaccinerade, eftersom de arbetar extra i vården.
Det senaste året har varit tungt för dem.
– Det har väl funkat med distansundervisning men man får inte den hjälp man behöver när man inte är i skolan och har hjälpen nära. Jag känner att jag inte har nått de betyg jag ville, de har sänkts. Och vara hemma framför datorn hela tiden – man blir deprimerad, säger Zin Mar Win.
Soraya Barati instämmer:
– Jag hade en jättekris med skolan förra året. Vi hade ett prov på distans och jag kände att jag inte skulle klara det, för jag kunde ingenting av ämnet och jag mådde jättedåligt. Jag har fått så dåliga betyg. Det var som stopp, jag kom inte framåt, säger hon, men hon har inte gett upp och fortfarande hoppas hon gå ut gymnasiet med godkända betyg.
I skolan bland kompisarna är det lättare att koncentrera sig tycker de och det går mycket enklare att lära sig när läraren finns i samma rum.
– Jag är så lättdistraherad hemma. Jag vet att de flesta har haft det jobbigt – det har varit väldigt tufft. Och så vill man efter ett sådant år att det ska bli något roligt i slutet, men nu blir det inte det, säger Mandeeq Samatar.
Borde ni inte vara solidariska med äldre och riskgrupper?
– Jo, vi håller med om att man ska skydda de äldre och vi bryr oss om allas hälsa. Men vi ser andra som åker buss utan munskydd och själva träffas vi ju i alla i matsalen och tar mat alla med samma slev. Studenten är ju bara en dag, säger Mandeeq Samatar.
Ifjol skedde ett begränsat studentfirande på skolgården med max två anhöriga per student och alla stod på behörigt avstånd från varandra.
Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå, vet inte hur det kommer att bli den här gången, men det mest realistiska, tror hon, är att det även detta år blir vissa begränsningar kring firandet.
– Folkhälsomyndigheten har lovat att komma med riktlinjer inför studenten, men de har inte kommit ännu.