Under onsdagsförmiddagen fylldes Lärkans aula med politiker och hundratals nyfikna elever, däribland flera förstagångsväljare. Under parollen "Demokratidagen" hade flera gymnasieelever arrangerat två politiska debatter för eleverna i gymnasiebyn.
De två debatterna fokuserade både på lokala och nationella frågor. Vid den första debatten satt mestadels rutinerade lokalpolitiker på scenen. Det var länge sedan någon av dem gick i skolan. Men inte för Kirunabördige Mattias Timander (C) som med sina 19 år var jämngammal med publiken. Hans närvaro på scenen blev en påminnelse för den jämnåriga publiken om att det går att bli politiskt aktiv som ung.
Tempot i debatten var rappt och tongångarna väldigt ideologiska. Elev-moderatorerna var noggranna med att inte låta politikerna bre ut sig över den utsatta tidsgränsen på 45 sekunder.
– Var det allt jag fick säga? frågade en förvånad Jan Nyberg, gruppledare för MP, då han stoppades av moderatorn Emma Rönnlund, 17 år.
Elevernas frågor var många. Hur ska unga få bostäder och lättare få jobb? Behövs lagen om anställningsskydd? Hur ska ungas psykiska ohälsa motverkas? Behövs verkligen läxor i skolan?
Moderaten Mattias Karlsson var särskilt nöjd över att få medverka i debatten. Det var nämligen under en skoldebatt på 90-talet som han själv fick upp ögonen för politiken.
– Jag kommer så väl ihåg det. Skolfrågan var det som attraherade mig till Moderaterna.
Han hoppas på att han sått ett frö hos någon i ung publiken.
– Förhoppningsvis kanske någon som sitter här väljer att engagera sig politiskt, inte nödvändigtvis för mitt parti, men i politiken. För det saknas yngre förmågor.
I publiken satt bland annat en 19-årig kompistrio tillsammans – trots att de bär på vitt skilda politiska åsikter. Joel Brännström sympatiserar med Centerpartiet, Joe Lindehag med Rättvisepartiet Socialisterna, Pavel Pogorelyy har inte bestämt sig, men lutar lite åt vänster.
– Man måste kunna se förbi det politiska och se personen, säger Joel Brännström.
Trion tyckte att debatten var något för rapp. Joel Brännström tycker att bostadsdebatten var mest intressant. Han behöver själva ordna bostad i Uppsala för studier.
– Jag är mitt inne i jakten. Det är en viktig fråga för mig. Som det ser ut nu blir lösningen att vara inneboende.
Joe Lindehag har en annan viktig fråga.
- Att det ska vara en likvärdig sjukvård. Det blir det inte när de till exempel stängde ner BB i Sollefteå.
Eleven Emina Heljo debuterade som moderator och höll politikerna i schack.
– Det var nervöst men väldigt lärorikt. Jag tycker det är ett jättebra initiativ av skolan med att hålla den här typen av debatter. Det är viktigt att få hit politikerna så att de unga förstagångsväljarna verkligen får se dem.
Själv är hon aktiv inom SSU.
– Men som moderator var jag objektiv.
Hon talar med glöd om hur viktigt det är att få fler unga att intressera sig för politik.
– Enligt min mening är ungdomar omedvetet politiskt intresserade. De har inte alltid ett uttalat politiskt intresse, men de kan gå och oroa sig över att inte ha ett jobb eller bostad. Då handlar det om politik.
Sverigedemokraterna hade bjudits in till debatten, uppger skolan. Men de dök aldrig upp. Sveriges tredje största parti hade således en tom stol på scenen.