Luleådoldisen säljer tv-rättigheter på en världsmarknad

Luleåföretaget XVI Sports omsätter 30 miljoner kronor med bara tre heltidsanställda. I Fredagsintervjun möter du Viktor Johansson, 31, som säljer norrbottnisk idrott med Europa och Asien som sitt arbetsfält.

Viktor Johansson säljer norrbottnisk idrott till bland annat utländska TV-bolag. Drömprojektet är en hockeymatch på naturis i Luleås södra hamn. "Tänk dig en solig dag i mars, det skulle ge en fantastisk exponering som får allas boxar att ticka."

Viktor Johansson säljer norrbottnisk idrott till bland annat utländska TV-bolag. Drömprojektet är en hockeymatch på naturis i Luleås södra hamn. "Tänk dig en solig dag i mars, det skulle ge en fantastisk exponering som får allas boxar att ticka."

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-03-26 07:45

Det anspråkslösa hemmakontoret ligger i direkt anslutning till köket. Där står ett skrivbord med bärbar dator, några bilder på trebarnsfamiljen och bakom kontorsstolen har skötbordet placerats.

Hur kom det sig att du blev handelsresande i TV-rättigheter?

– Jag har känt Jonas Eriksson sedan jag var liten grabb. Under åren som fotbollsdomare brukade han skicka souvenirer från Madrid eller Liverpool. När jag valde att avsluta min ishockeykarriär träffade jag i samma veva Helena som bodde i Stockholm. Vi hamnade i en situation när vi funderade hur vi skulle gå vidare. I det läget ringde jag till Jonas och sade som det var: "Jag står i ett vägskäl och har alltid varit sugen på din bransch. Vad ska jag plugga för att ta mig in?" Två veckor senare satt jag på intervju på Östermalm i Stockholm. Det var för typ tio år sedan.

Hur blev du företagare?

– När företaget ville flytta mig till huvudkontoret i London eller Hamburg valde jag att säga upp mig. Jag och Helena ville hem till Luleå. Då startade jag eget.

Var det ett lätt beslut?

– Det kändes som en stor sak då. Det fanns inte en global rättighetsagentur som etablerat sig så här nära Polcirkeln. Det var inte självklart att det skulle lyckas, men efter ett år märkte jag att effektiviteten gått upp. Framför allt sparade jag tid genom att jobba hemma. Vi har lyckats dubbla omsättningen tre år i rad.

Hur stor är branschen?

– I Sverige är vi 100 personer jobbar med att sälja TV-rättigheter. I Finland finns det tre, i Norge två. Tack vare pionjärer som Jonas Persson och Jonas Eriksson har Sverige fått en ny industri som få känner till trots att den omsätter mycket pengar och skapar arbetstillfällen.

XVI Sports har kontor i Luleå och Florida. Hur kommer det sig?

– Min affärskompanjon Magnus Tegel bor i USA. Det kändes som en bra idé att täcka så stor del av världen som möjligt. Han sköter Nord- och Sydamerika, medan jag ansvarar för Europa och Asien. I vårt jobb är en laptop och en telefon allt vi behöver.

Hur många resdagar har du på ett år?

– Innan pandemin, runt 100. Mest rör jag mig i Europa, men också på större sportevenemang eller mässor i exempelvis Shanghai eller Monaco.

Vad gör du på jobbet?

– Alla som säljer något inom sport får epitetet agent, vilket ibland kan vara negativt laddat. Vår affärsidé är att förhandla till oss TV-rättigheter som vi säljer vidare. Som jag ser det hjälper vi ligor eller idrottsförbund att nå ut. Våra kunder består inte enbart av TV-kanaler. I dag finns Facebook, Twitter, Snapchat och hur många kunder som helst inom sociala medier. Sporten behöver hjälp för att navigera i en djungel som vuxit fram på några få år.

Är du alltid på plats på matcher som du säljer?

– Vårt jobb är att bygga nätverk med lokala talanger som kan sköta sändningar. De är alla frilansanställda. Vi kan snabbt plocka ihop det team som vi behöver. Våra flaggskepp har varit kvalmatcher till Champions League med Malmö FF och AIK. Det är stora produktioner på ett 20-tal personer och två OB-bussar. I våra minsta klarar vi oss på två personer. Vi gör totalt 4.000 timmar sport varje år från världens alla hörn, bland annat Jamaica och Färöarna.

Händer det att du sitter på läktaren som en vanlig åskådare?

– Inte under pandemin, men annars har jag sedan min pappa gick bort tagit över hans plats i Coop Arena där jag sitter tillsammans med min mamma Karin och farbror Thommy. Det var också en "trigger" att söka sig norrut för att vara närmare min mamma. Luleå hockey är heligt. Jag kan inte se alla matcher, men missar inte många under en säsong.

Du hjälper norrbottnisk idrott att hitta en internationell publik.

– Vi visar vissa matcher från SDHL (damishockeyns högsta serie) i spelbolags plattformar i 220 länder. Sedan säljer vi TV-sändningar till USA, Kanada och Finland. Vi har en del annat i "pipe-linen" som vi tror går att utveckla. Det handlar ju om världens bästa liga på damsidan. Jag är något av en norrbottnisk romantiker och tycker om att visa upp länet.

Hur länge har ni ägt rättigheter för damligan?

– Vi tog ett grepp för tre år sedan, satsade egna pengar och utlovade TV-produktion på samtliga matcher. Nu är vi inne i tredje säsongen. I dag sänder vi 30 matcher på SVT, 30 på Sportkanalen och resten på C More. Det är den högsta räckvidden av alla ligor i Sverige.

Handlar det om en långsiktig satsning?

– 49 procent av världens befolkning är underexponerade och underprofilerade i TV. När koden väl har knäckts hur man kan få unga tjejer att bli intresserade kommer damidrott att bli nästa stora grej för TV-publiken. Det händer inte över en natt, men om man kan arbeta långsiktigt tillsammans med fans, utövare, ligan och media... I Sverige har vi kommit en bit, men jag ser samma rörelse i Storbritannien och Spanien.

Och herrhockeyn?

– Nästa säsong äger vi alla rättigheter för SHL utanför Sverige. I dag säljs den till cirka 15 marknader i Ryssland och Centraleuropa. Vi tror att det går att dubbla antalet.

Handlar det om fler norrbottniska lag?

– Vi jobbar med herrarnas basketliga mot främst spelbolag eller basketplattformar på webben. Vi undersöker möjligheten att få till ett avtal med damligan.

Hur har pandemin påverkat affärerna?

– I spåren av pandemin ser vi att behovet av sport snarare ökat. Det fanns en tro att intresset skulle minska utan publik, men sport har snarare blivit viktigare. Enda sättet att se matcherna är via TV, dator eller mobil, men också för att folk sitter hemma i högre utsträckning. Index över hushållens ekonomi visar att streamingtjänster är högt prioriterade. Det har varit en överraskning för idrotten, men också för oss.

Hur ser din arbetsdag ut?

– Vi jobbar mot olika tidszoner. Möten i Asien sker tidigt på morgonen. Efter lunch börjar USA och Nordamerika att vakna. Jag ska inte sitta här och säga att jag jobbar dygnet runt, men det blir långa arbetsdagar. Jag försöker styra mitt jobb så att jag kan vara med familjen, laga mat och ägna tid åt barnen. Balansen mellan att vara företagare och trebarnsfar är något som jag brottas med hela tiden.

Har du planer på fler TV-produktioner i norr?

– Min dröm är att göra en utomhusmatch, typ NHL:s Winter classic, med Luleå Hockeys dam - och herrlag. Tänk dig Luleås södra hamn en solig marsdag, det skulle kunna bli en jättefin produktion. Det skulle ge en exponering av staden och ligan som skulle ticka i allas boxar.

Fredagsintervjun

Namn: Lars Mats Viktor Johansson.

Född: I Luleå oktober 1989 (31 år).

Yrke: Företagare.

Bor: Villa på Charlottendal.

Familj: Fru Helena, 36, barnen Walter , 6, Sally, 5 och Oliver, 2.

Utbildning: Hockeygymnasium i Luleå

Min fredagskväll: Fredagsmystraditionen är viktig. Först tar vi hand om familjen, men på fredagar pågår det mycket sport. Det kan bli lite splittrat med en match på TV och en annan på Ipad. Jag måste inte jobba utan det handlar mer om att ha koll på sportvärlden. Jag slukar det mesta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!