I en lokal i ett industriområde i Luleå finns Bottenvikens bryggeri med tre anställda. Då de brygger omkring 100 000 liter öl per år så klarar de gränsen på 500 000 liter per år som anges i den statliga utredning om småskalig gårdsförsäljning av alkohol som nyligen presenterats. För de som producerar under den gränsen öppnas enligt förslaget möjligheten att sälja i begränsad skala på produktionsstället.
– Det som är bra med utredningen är man kommit med ett förslag om hur man kan genomföra gårdsförsäljning. Det som är dåligt är att man inte riktigt vågat "släppa sargen", säger Mattias Bergström, vd och grundare Bottenvikens bryggeri.
– Ja, det är kanske lite lågt satta gränser på hur mycket man får köpa och hur stor producent man får vara, säger Joakim Nilsson, bryggare och grundare.
Utredarens förslag innebär i korthet att försäljning, efter tillstånd från kommunen, kan tillåtas i samband med föreläsning eller studiebesök med anknytning till drycken om tillverkarens produktionsvolym per år uppgår till högst 75 000 liter spritdrycker, 500 000 liter öl eller 200 000 liter vin. Försäljningen får inte överstiga 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl, och 3 liter andra jästa drycker per person.
"Andra kommer att tycka att villkoren som utredningen föreslår är onödigt restriktiva. Vi menar dock att dessa villkor är nödvändiga för att gårdsförsäljning ska rymmas inom de EU-rättsliga ramarna", skriver utredaren Elisabeth Nilsson på DN-debatt.
Antalet tillverkare av alkoholdrycker har ökat kraftigt i Sverige. 2020 fanns det 792 företag jämfört med 90 stycken år 2010. Öltillverkarna har vuxit mest och är 581 företag år 2020. Bottenvikens bryggeri är en av dem.
– Vi ser att det är fler som väljer ett lokalt bryggeri och väljer svensk öl som är hantverksproducerad för att det känns spännande. Fler väljer också att sälja mer lokal öl då det är det som efterfrågas, så marknaden ökar med fler bryggerier, säger Mattias Bergström.
Det var 2013 som Bottenvikens bryggeri startades men drevs kommersiellt i liten skala som ett sidoprojekt till sina ordinarie arbeten.
– Vi har alltid drivits av vad kan vi skapa för smaker. Från början ville vi göra god öl. Sedan ville vi göra öl för olika tillfällen eller olika maträtter. Vi ville utforska spektrat av ölsmaker och även se om det finns norrbottniska örter som kan ge en annan smak. Det är vår experimentlusta som drivit oss, säger han.
2019 utvidgades verksamheten och man investerade för att få bryggeriet mer affärsmässigt. Då började också Joakim Nilsson arbeta heltid med bryggeriet.
– Efter den här sommaren har även jag börjat arbeta heltid i bryggeriet, säger Mattias Bergström, som disputerat och forskat inom produktutveckling och innovation och som därefter arbetat på LTU Business med tidiga faser av innovation inom små- och medelstora företag.
Joakim Nilsson har en tidig bakgrund inom restaurangbranschen och därefter var han doktorand vid LTU, men har även jobbat på Migrationsverket.
I september tog de över Pite bryggeri och snart ska de utöka sina lokaler.
– Bottenviken bryggeri som varumärke är mer experimentella med ny norrbottnisk öl medan Pite bryggeri är bra på att göra stiltypisk klassisk öl. Så de kompletterar varandra bra, säger Mattias Bergström.