Det gamla huset är beläget på Timmermansgatan i kvarteret bakom sporthallen. I en gammal gårdsmiljö, som det bara finns ett fåtal kvar av i Luleå, har Hans Å Strandberg tagit sig an en riktig utmaning.
Det handlar om en äldre timring, där en okänd timmerman ristat in årtalet 1802 i en av stockarna.
– Det har troligen flyttats hit under 1800-talet. Jag fick tag i en stadskarta från 1863, men där fanns inte huset markerat. Däremot dök det upp i en karta från 1881, berättar nye ägaren.
Det har gått två år sedan Hans Å Strandberg gjorde sin senaste husaffär. Köpesumman stannade vid 2,8 miljoner kronor.
Så här såg huset ut när Hans Å Strandberg slog till sommaren 2022. Vid det laget hade byggnaden stått tom i ett par år och skador uppstått i timringen.
Foto: Bjurfors
Denna bild är hämtad från mäklarens presentation och föreställer salen i husets mitt.
Foto: Bjurfors
De gamla fönstren har stått emot tidens tand på ett förvånande bra sätt, även om behovet av en restaurering var överhängande.
Foto: Bjurfors
Interiörbild från köket.
Foto: Bjurfors
Interiörbild från det enda sovrummet.
Foto: Bjurfors
Det fanns ett flertal spekulanter, men få hade avsikt att bevara byggnaden som vid det laget bedömdes vara på god väg mot förfall.
– Det är en nödvändighet i alla sådana här projekt att man förmår att se möjligheterna. Det här är inget projekt för en pessimist. Jag har inte någon fastslagen budget utan anlitar snickare som arbetar på löpande räkning, men jag och min son gör mycket själva. Han är riktigt händig, nästan som en fullfjädrad snickare.
I juni startade renoveringen. En månad senare har husets dränerats, all timring har frilagts både utvändigt och invändigt samt golvvärme har installerats i den 62 kvadratmeter stora byggnaden i en plan med krypvind. Där finns också en källare som rymmer en verkstad och en tvättstuga med ett gammalt badkar.
Genom åren har huset byggts ut i alla riktningar. Den senaste tillbyggnaden skedde 1929, då en hall och tambur kom till.
– Norrbottens museum har haft ett par synpunkter som fått oss att göra några mindre justeringar. Jag har ansökt om bygglov för att få bygga bland annat en flygel i samma stil som det gamla huset. Jag hoppas och tror att vi kan hitta en lösning. En utbyggnad skulle göra att boytan blir 135 kvadratmeter.
Bygger du om huset för egen räkning?
– Tanken är att min son Johan Strandberg ska ta över och kanske rent av flytta tillbaka till Luleå.
Huset ligger centralt på Timmermansgatan i kvarteret brevid sporthallen. Nu ska byggnaden från 1800-talet få en grundläggande restaurering. Lägg märke till källaringången till vänster.
Foto: Petra Älvstrand
Inristat i en timmerstock har någon skrivit årtalet 1802. Nedanför står ett annat årtal 1805. "Det är ingen som vet exakt hur gammalt huset är", säger nye ägaren Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
"Här har vi bara kunnat spara innertaket som ser riktigt fint ut. Jag har också tagit vara på en järnspis som ska stå i köket", berättar Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
Köpesumman landade på 2,8 miljoner kronor och blev startskottet för en omfattande renovering. "Det finns ingen fastslagen budget, men jag och min son försöker göra det mesta själva", berättar Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
"Här var en gång två sovkammare, där förra ägaren lär ha växt upp. Det var någon som berättade att hon arbetat som lärarinna", minns Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
På väggarna finns gamla tidningssidor som hittades under de slitna tapeterna.
Foto: Petra Älvstrand
I juni startade renoveringen av enplanshuset på Timmermansgatan 39. Den gamla gårdsmiljön är bevarad, även om uthuset till vänster är i så illa skick att den näppeligen kan renoveras.
Foto: Petra Älvstrand
För alla renoveringar finns det en plan. Hans Å Strandberg har placerat sina ritningar i tamburen. "De här ritningarna gäller taket. Om någon vecka ska vi lägga på tjärpapp på taket."
Foto: Petra Älvstrand
"De här ritningarna gäller taket. Om någon vecka ska vi lägga på tjärpapp på taket", berttar nye ägaren Hans Å Strandberg
Foto: Petra Älvstrand
"Vi siktar på att renoveringen ska vara klar till årsskiftet - om allt går bra - eller åtminstone till våren 2025", säger Hans Å Strandberg trosvisst.
Foto: Petra Älvstrand
I ägarens planer ingår att bygga ut huset på långsidan och lägga till en flygel som skulle öka boytan till 135 kvadrameter. En bygglovsansökan är inlämnad.
Foto: Petra Älvstrand
Det gamla uthuset rymde förr i tiden en syateljé och sömmerskans bostad. Numera har halva taket rasat in. "Jag fick börja med att röja upp av rädsla att något barn skulle göra sig illa", berättar Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
På väggarna finns gamla tidningssidor som hittades under de slitna tapeterna.
Foto: Petra Älvstrand
I köket finns bara det gamla innertaket väl bevarat, men allt annat har rivits ned för att ge plats åt det nya.
Foto: Petra Älvstrand
Gamla tapetrester finns kvar på väggarna och vittnar om en annan estetik.
Foto: Petra Älvstrand
"Jag hoppas och tror att Luleå kommun kommer att säga ja till mina utbyggnadsplaner. Det vore fint om vi kunde bygga en flygel i vinkel mot ena hörnet av huset", säger Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
Timringen är överraskande välhållen. "Vi har fått byta ut någon enstaka stock, men i det stora hela är huset välbehållet med tanke på dess ålder", säger Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
Byggnaden är fylld av detaljer från svunna tider.
Foto: Petra Älvstrand
Byggnaden är enplansvilla med krypvind. Det finns också en källare med verkstad och tvättstuga. "Där finns ett badkar, men det var också det enda rengöringsmöjligheten förut", förklarar Hans Å Strandberg.
Foto: Petra Älvstrand
Huset kommer att målas i ljusgul linoljefärg med vita knutar, röd dörr och röda fönsterkarmar. För närvarande är alla fönster nedplockade och genomgår en total restaurering.
I ett hörn av fastigheten finns ett halvt uthus där taket rasat in. Skorstenen står frilagd under bar himmel.
– Här hade en kvinna haft sin syateljé och bostad har jag hört, men det var för många år sen. Det vore fantastiskt om uthuset skulle gå att rädda, men det är i väldigt dåligt skick. Det får lov att bli ett projekt för nästa år.
Även om ekonomen Hans Å Strandberg tidigare arbetat 18 år på Almi med inriktning mot innovation, affärsutveckling samt finansiering råder det ingen tvekan var hans verkliga hjärtefråga ligger.
Det är nämligen inte första gången som han tar sig an en knepig renovering. För några år sedan lät han rusta upp en gammal Norrbottensgård i Gäddvik. Arbetet tog 4,5 år.
– Så länge har jag inte tänkt hålla på den här gången. Målet är att renoveringen ska vara klar vid årsskiftet eller möjligen våren 2025. För mig har det blivit ett intresse att ta hand om gamla saker. Att renovera gamla hus är min hobby och ger mig en bra avkoppling.
Vad säger alla nyfikna Luleåbor?
– Några få undrar varför jag inte river alltihop, men de flesta tycker att det är kul att någon tar hand om det gamla huset. Speciellt som det inte finns så många gamla byggnader kvar i Luleå ...