Under torsdagen stod det klart att förra kulturministern Amanda Lind ställer upp som kandidat till posten som nytt språkrör för Miljöpartiet, efter att Märta Stenevi tidigare sjukskrev sig och avgick av personliga skäl.
Förra gången hon var aktuell var när Isabella Löwin avgick 2020 men både familjelivet och ministerrollen gjorde att Lind tackade nej då.
– Dottern var ett år och jag hade fullt upp med att hantera pandemins konsekvenser i kulturen och idrottslivet. Nu är situationen en annan, mina barn är äldre och det funkar att veckopendla från Härnösand (där Lind bor med familjen), säger hon till Norrbottens-Kuriren.
Vilket stöd känner du i partiet?
– Många har hört av sig och uppmuntrat mig att kandidera, vilket är väldigt roligt.
Lind understryker att processen måste få ha sin gång fram till den extrainsatta kongressen den 24 april. Tidigare har även Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson, och Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen, sagt att de kandiderar.
– Fantastiska politiker. Jag har oerhört stor respekt både för Janine och Annika, skulle med glädje ha båda som språkrör, säger Lind ödmjukt.
Men Lind är redan favorittippad. "Vill Amanda, så blir det hon", sa en partikälla till Expressen.
– Man kan aldrig ta något för givet, utan nu ska vi ha en öppen process, träffa avdelningar och ha utfrågningar. Sen får partiet landa i vilken kandidat som är bäst.
MP framstod som desto mer sargat i höstas, plågat av interna maktstrider, när Daniel Helldén valdes till språkrör efter Per Bolund, en bild som inte helt delas av Lind.
– Det som lyftes som en konflikt då – huruvida MP ska fokusera på miljön eller sociala frågor – var kraftigt överdrivet. MP har alltid haft en politik för alla delar av samhället. Om vi ska klara klimat- och miljöomställningen måste den vara rättvis, samtidigt som vi måste ha en trygg välfärd i hela landet. Och då behövs båda inriktningarna.
Krisen i höstas framstod också som bittra personstrider?
– Det porträtterades så men Märta Stenevi och Daniel Helldén hade ett gott samarbete, och Daniel var ett starkt stöd för Märta när hon sen blev sjukskriven.
Nu önskar hon att kampen om språkrörsposten inte blir lika infekterad.
– Jag hoppas på en process där vi undviker läckor när man snackar illa om oss kandidater.
Amanda Lind tillbringande uppväxten till sena tonår i Luleå, har mamma och två syskon kvar här och besöker hemstaden ofta.
Därmed kan det bli dubbelt upp för Luleå i partitoppen, då även Helldén tillbringade sina första sex år på Mjölkudden innan flytten söderut.
– Oerhört fint att vi båda har de kopplingarna. Daniels Luleårötter märks i riksdagskorridorerna, när han använder norrländska uttryck som klassiska ”Shuuuh” (ja). En fantastisk politiker – trygg, tydlig och rak. Precis det som MP behöver nu.
Miljöpartiets partistyrelse tog nyligen det radikala beslutet att Trafikverket bör läggas ned, något som även Lind försvarar.
– Det behövs en stor förändring. Sedan vi slog ihop Banverket med Vägverket har punktligheten minskat på järnvägen, med underhåll som har prioriterats ner till förmån för väginvesteringar.
Allvarligast menar hon var att den dåvarande alliansregeringen la ut skötseln av järnvägen på entreprenad.
– Staten måste ta tillbaka kontrollen över underhållet och därför behöver vi återgå till gamla Vägverket och Banverket, där specialkompetenser kan samlas. Vi måste kunna lita på tågen.
Likaså håller hon med Helldén som tydligt har deklarerat att MP inte vill se någon utbyggd, statligt subventionerad kärnkraft.
– Kärnkraft är ingen framtidsenergi. Det finns ingen lösning på avfallsfrågan, och det är väldigt dyrt att bygga ny kärnkraft.
Hur ska industriboomen i norr klara de enorma elbehoven?
– Vi har jättestora behov att bygga ut vår el- och energiproduktion, inte minst apropå industriutvecklingen men då är inte kärnkraften en lösning. I stället ska vi satsa på vindkraft till havs och vätgaslagring.
Vindkraften skapar stora intressekonflikter med bland andra samebyarna. Hur vill du lösa de utmaningarna?
– En grön omställning är aldrig hållbar om den inte tar hänsyn till urfolksrätten. Därför har vi drivit på om en konsultationsordning för att föra dialog med det samiska folket kring olika etableringar i Sapmi. Fokus måste därför ligga på havsbaserad vindkraft och där beklagar jag att sittande regeringen inte visar några ambitioner.
MP har tidigare gjort succéval i kommuner som Gällivare och Jokkmokk men har desto svårare att övertyga övriga väljare i bilberoende Norrbotten – liksom i landet i stort.
Partiet stampar farligt nära riksdagsspärren på fyra procent i opinionsmätningarna och Amanda Lind utlovar en uppryckning nu.
– Vi ska bli bättre på att lyfta våra förslag – som Sverigekortet för kollektivtrafiken och skattelättnader för lands- och glesbygd. Miljö- och klimatomställningen måste vara mer rättvis, med en stark välfärd i hela landet, säger Luleå-Amanda.