För ett par veckor sedan uppmanade Svenska jägareförbundet allmänheten att rapportera till SVA om man stött på en död hare. Nu har sex harar med harpest hittats i Kiruna, Kalix, Boden, Luleå och Piteå kommuner.
Utöver hararna som analyserats av statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har sju personer i länet blivit smittade, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
– Harpest är en anmälningspliktig sjukdom och sedan andra halvan juni har sju fall hos människor anmälts i Norrbotten. Det är lite fler än under ett normalår, säger han.
Sjukdomen börjar ofta med symtom som feber, svullna lymfkörtlar och sår på huden eller i munnen.
Sex av de smittade kommer från Luleå, en från Boden. Nu säger Anders Nystedt att den som vistas i skog och mark ska vara försiktig.
– Var uppmärksam på symtomen om du har varit ute i skogen. Om du tror att du har fått harpest ska du ta kontakt med din hälsocentral. Då kan du få antibiotika utskriven som hjälper mot infektionen, säger han.
Harpest, eller tularemi som det också kallas, orsakas av bakterien Francisella tularensis som ger en infektion i kroppen. Men symtomen ser olika ut beroende på hur du blivit smittad. Det är vanligt att få symtom två till fem dagar efter smittotillfället, men ibland kan de komma först efter två veckor.
Enligt Sveriges Radio har hittills totalt 15 döda harar rapporterats in till SVA. Alla sex som hunnit analyseras bar på smittan.