Luleåborna om sina dricksvanor

Vissa ser det som en självklarhet, andra köper blommor och några ger inte alls. Vi gav oss ut på stan för att kolla av Luleåbornas dricksvanor.

Britta Linna dricksar gärna några kronor om hon upplever att servicen varit bra vid restaurangbesöket.

Britta Linna dricksar gärna några kronor om hon upplever att servicen varit bra vid restaurangbesöket.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-05-06 19:00

Ja, då är det dags att betala notan. På kortterminalen ska totalsumman knappas in och det är dags att göra en snabb bedömning av nöjdhetsgraden vid kvällens restaurangbesök. Inte sällan med servitören bredvid vilket sätter lite extra press.

Hur gör du? Blir det någon dricks eller får det vara bra med vad maten kostar?

Britta Linna kommer strosandes utanför Shopping. Hon är ingen frekvent restaurangbesökare men har faktiskt ett inplanerat besök framöver och då lär det bli lite dricks även om det kanske inte kommer upp till de fem till tio procent som etikettexperten Mats Danielsson ser som rimligt.

– Jag ger alltid dricks och jämnar upp summan, säger Britta Linna.

I hennes fall är det inte kvaliteten på maten som i första hand är det som gör att hon vill lämna dricks. 

– Det är mottagandet. Det tycker jag är viktigt. Jag har själv varit servitris när jag var yngre, säger hon.

Vi träffar Nathalia Chavez i solskenet på Timmermansgatan. I hennes fall är det just erfarenheten av att ha jobbat inom restaurangbranschen som format hennes inställning. De gånger hon går ut nu för tiden brukar det inte bli så mycket extra utöver notan.

– Jag har jobbat inom restaurang och det var nästan ingen dricks då. Jag har blivit van att det inte ges, konstaterar Nathalia Chavez.

Vi får en pratstund med en Luleåkvinna som väljer att vara anonym men hon berättar gärna om hur hon resonerar. Det händer att hon dricksar men inte så ofta.

– Inte sedan man införde kortbetalning. Det var mer dricks när det var kontanter, säger hon.

Det betyder inte att hon inte månar om den personal hon tycker gör ett bra jobb. Som på favoritstället Hotell Savoy och deras restauranger Ego och Trattoria Monttecchio.

– Det kan hända att jag köper med mig en bukett tulpaner, det har varit mycket uppskattat. De är så bra där så jag kan göra sånt och jag vet att det ger något gott, kanske ännu bättre service, säger hon.

På Kungsgatan möter vi Jarl Sandberg, i hatt dagen till ära. Han har inte några extra slantar att plocka fram ur hatten till krogarna efter ett restaurangbesök, inte i Sverige i alla fall.

– Nä, men i USA gör jag det. I vissa stater är det kutym med 15, 20 procent, säger Jarl Sandberg.

I USA kan dricksen, till skillnad från Sverige, vara den betalning som personalen får.

Vad skulle få dig ett ge dricks här också?

– Nä, jag är för snål, det blir ingen dricks (skratt). Vi har inte den kulturen här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!