Här svarar Nordion energi på Luleåbornas frågor

Ersättningar, explosionsrisker och miljöskador. Luleåbornas frågor på Nordion energis samrådsmöte om den planerade vätgasledningen mellan Letsi och Luleå var många "Det är ett jättestort projekt så det vore konstigt om jag inte hade massa frågor som jag vill ha svar på", sa Haradsbon Agneta Granström som var på plats under torsdagskvällen.

Inger Aurell, Maria Rodin, Marianne Lundkvist, Meta Wiborg och Kersin Rönnblom från organisationen Rebellmammorna

Inger Aurell, Maria Rodin, Marianne Lundkvist, Meta Wiborg och Kersin Rönnblom från organisationen Rebellmammorna

Foto: Alice Josephson

Luleå2024-09-12 21:24

Företaget Nordion energi ska tillsammans med Fertiberia och Lantmännen bygga en 17 mil lång vätgasledning mellan Letsi i Jokkmokk och Luleå. Projektet väcker mycket uppmärksamhet och många markägare är oroliga för vad en vätgasledning utanför dörren kommer att innebära.

För att besvara frågor från Luleåborna bjöd Nordion energi in till ett möte på Restaurang ormberget under torsdagskvällen. Företaget har tidigare i veckan haft mötet på två orter som också berörs av bygget - Harads och Vuollerim. Mötet i Luleå blev, precis som de andra två, välbesökt med 150 personer på plats.

undefined
Samrådsmöte på restaurang ormberget

Meta Wiborg, Maria Rodin, Marianne Lundkvist, Inger Aurell och Kerstin Rönnblom från miljöorganisationen rebellmammorna har många frågor de vill ha svar på.

– Vi är här dels för att fråga om samarbetet med Fertiberia som vi är väldigt kritiska till men också om riskerna för läckage och faran med vätgas, säger Kerstin Rönnblom. 

– Det är synd att mötet är i den här formen. Det hade varit bäst med en föreläsning där man kunde ställa frågor i grupp så alla kunde höra svaren, tillägger Meta Wiborg.

undefined
Inger Aurell, Maria Rodin, Marianne Lundkvist, Meta Wiborg och Kersin Rönnblom från organisationen Rebellmammorna

Många har också samlats på Restaurang ormberget för att få mer kunskap. Kjell-Gustav Sundström känner sig varken negativt eller positivt inställd till projektet utan tycker det är intressant att lyssna på dem som vet mer.

– Jag har inga specifika frågor och är inte heller markägare men man lär sig saker av att vara här, säger han.

undefined
Kjell-Gustav Sundström

Hardsbon Agneta Granström är mer skeptisk till bygget men tycker det är bra att vara på plats för att lära sig mer om frågan.

– Eftersom det är ett så stort projekt hade det varit konstigt om jag inte hade massa frågor och funderingar, säger hon

Känner du att du har fått svar på dina frågor ikväll?

– Ja, det känner jag. Jag kom också hit för att lära mig saker om tekniken och hur den fungerar. Jag är positivt inställd till vätgas eftersom det är klimatsmart men det måste göras på rätt sätt.

undefined
Agneta Granström

En besökare som kuriren pratar med vill vara anonym men berättar att hon är så pass rädd för vätgasledningen att hon funderar på att flytta från Sunderbyn.

– Jag vill inte ha den på min mark, så enkelt är det. Om något går fel är explosionsrisken skyhög. Jag blir rädd och funderar på att flytta, säger hon.

Maria Nilsson, projektledare på Nordion energi, hade mot kvällens slut fått många olika typer av frågor - men alla kunde inte besvaras.

– Folk undrar vad det är, hur ledningen kommer att dras och vilka ersättningar man har rätt till. Allt kan vi inte svara på idag men vi är också här för att fånga in de synpunkterna och ta dem vidare, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis mycket säkerhetsfrågor, vilket jag kan förstå. Det här är något nytt och relativt ovanligt i Sverige.

Vad säger du till dem som är oroliga för säkerheten?

– Det är väldigt hög säkerhetsklass på det här och hårda prövningar från myndigheter. Vi skulle aldrig kunna bygga något som inte är säkert.

undefined
Maria Nilsson, Nordion energi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!