Ylva Stålnacke tog sina första stavtag i Luossabacken i Kiruna. Att åka till Riksgränsen och Björkliden var inget för henne eftersom backarna där var för mjuka för hennes slalom- och storslalomkarriär.
– I Luossabacken var det pistat, jag gillar hårt underlag, berättar hon.
Redan som 15-åring flyttade alpintalangen till Tärnaby för att studera på skidgymnasiet i hopp om att hon skulle nå ut till de stora skidbackarna i världen.
Karriären gick som på räls. Hon deltog i cirka 40 världscuptävlingar men hennes största merit är vinsten i storslalomcupen i Europacupen 2014. Hon var också vunnit SM-guld i storslalom 2015 där Sara Hector och Frida Hansdotter kom tvåa och trea.
Men när hon var 27–28 år fick det vara nog och hon lade ner sin alpina karriär.
– Jag ville helt enkelt göra någonting annat än att leva i en kappsäck, jag tappade helt enkelt stinget.
Hon berättar att livet på hotell inte var något för henne trots att omgivningen ofta var bedårande i de olika alpländerna hon tävlade i.
Ylva Stålnacke har under sin karriär haft en del skador. Under skidkarriären har hon, som hon säger, "dragit korsbandet" en gång och dessutom drabbats av fyra armbrott. Hon har även drabbats av en ny korsbandsskada bara för ett år sedan, då hon avslutat sin skidkarriär.
– Samma knä dessutom, säger hon och ler.
Just korsbandsskador är, tyvärr, vanligt bland alpinåkarna och inte undra på det. I slalom kommer åkarna upp i en hastighet av cirka 55 kilometer i timmen, i storslalom är medelhastighet på 65 kilometer i timmen och har en maxhastighet på cirka 85 km/h. Forskning visar på att varje sväng, riktningsförändring, i både slalom och storslalom motsvarar upp till fem gånger kroppsvikten.
Det krävs ett tjockt pannben när åkarna står på startlinjen, vare sig det är träning eller tävling.
– Jag har aldrig varit rädd att göra mig illa, jag fungerar liksom inte på det sättet men visst, jag har hört av andra att jag har ett speciellt pannben, säger Ylva Stålnacke.
Så, pjäxorna är på hyllan - nu är det full fokus på crossfit.
– Efter skidkarriären började jag på en fysioterapeututbildning, men det var inte min grej. Då fick jag chansen att bli en av fyra delägare i Crossfit Holistic i Luleå, något som är helt fantastiskt, jag älskar att träna, träna och träna.
Nu är du utbildad tränare i crossfit. Vad är crossfit?
– Det är många saker. Vi tränar funktionell styrka med utgångspunkt i naturliga rörelser där hela kroppen aktiveras. Vi tränar mycket med den egna kroppen som motstånd, men också med skivstång, kettlebells, medicinboll, räcken, gymnastikringar, hopplådor, klätterrep och hopprep.
Vad är skillnaden mellan crossfit och ett vanligt gym?
– Vi har inga speglar, säger hon kort innan hon förklarar:
– Det är inte utseendet som är viktigt hos oss. Det är den egna kroppen och egna målet som är prylen hos oss.
Trots att Luleå Hockey, både herrar och damer, har ett eget gym på ishallen som ligger tvärs över gatan, så är det på Crossfit Holistic man hänger.
Speciellt Juhani Tyrväinen är en flitig gäst.
– Det här passar alla, vi har medlemmar mellan 18 och 65 år, medelåldern ligger på 45 år, säger hon.
Crossfit sprider sig som en löpeld i Sverige, bara i Luleå finns det två crossfitanläggningar.
Efter att ha varit med och tävlat i världen största crossfittävling i USA förra året, där Luleålaget bestående av Mikael Pottinen, Matilda Siikavuopio, Marcus Ericsson och Ylva Stålnacke kom på 27:e plats. Det var där och då som Ylva Stålnacke och hennes kollegor fick idén att anordna en liknande tävling i Luleå.
Sagt och gjort, 108 atleter från hela Sverige, främst från Norrlandskusten, kom till Luleå i somras för stortävlingen Holistic Throwdown.
Meningen är att tävlingen ska bli återkommande varje år, men i grund och botten ska lokalförankringen med deltagare från närområdet prioriteras. Men tävlingen kan komma att växa och utveckla sig likväl, menar Stålnacke.
– Evenemanget kan man göra ännu bättre och mer proffsigt. Men vi måste hålla oss mellan 50 och 80 lag annars kommer man inte hinna med allt. Planen är att det ska vara på en nivå som passar de som tränar jäkligt hårt här i Norrbotten och att de kan mäta sig mot andra i Sverige, säger Ylva Stålnacke.
Av allt att döma kommer samma gäng åka till USA och tävla, och lära sig mer, även nästa år.
Just nu lever Ylva Stålnacke livet - det är crossfit på heltid hon vill syssla med.
– Jag har provat på att jobba som telefonförsäljare och jag har suttit i kassan på Ica men jag kommer aldrig mer att vara anställd, det är just detta jag vill göra. Jag älskar att träna
Så var det just det här med pannbenet, andra menar att du har mycket pannben. Vad säger du själv?
– Jaa, det stämmer nog.
Sedan ställer hon upp för fotografering och gör några övningar framför Pär Bäckströms kamera.
Hon visar prov på både styrka och smidighet - riktigt imponerande. Hon menar dessutom att alla kan lära sig det hon presterar!