Luleåbon oroar sig för familjen i Sudan

Striderna i Sudan fortsätter att skörda människoliv. Nu bombas huvudstaden Khartoum, där Lulebon Mohamed Hassans bröder bor och studerar. "Jag är väldigt orolig", säger han.

Luleåbon Mohamed Hassan är mycket orolig för sina fyra bröder. De studerar alla i Khartoum.

Luleåbon Mohamed Hassan är mycket orolig för sina fyra bröder. De studerar alla i Khartoum.

Foto: Montage: Elisabeth Hedman

Luleå2023-05-02 06:00

Mohamed Hassan, 33, flydde från hemlandet Sudan till Sverige 2015, under det pågående kriget i Darfur. Hans mamma och syskon hamnade i ett flyktingläger i grannlandet Tchad, men några av hans syskon har återvänt. Fyra av hans bröder, som är mellan 18–22 år, studerar på universitetet i Khartoum. De senaste veckorna har situationen varit kaotisk. 

– Alla butiker är stängda, det är svårt att få tag på mat. Internet ligger nere. Vi har kunna hålla kontakten, men de två senaste dagarna har det varit svårt, säger Mohamed Hassan.

Han flyttade till Luleå när han fick uppehållstillstånd och arbetar sedan 2019 på Försäkringskassan. Luleå är hans hem och han trivs bra här, men oron för familjen är stor. Hans mamma bor fortfarande kvar i Tchad. Bröderna i huvudstaden bor hos släktingar.  Nu rapporteras det om mer än 500 döda i striderna som har pågått i några veckor. 

– Civila i Khartoum bombas från luften. Det är svårt att ta sig ut därifrån, flygplatserna är stängda. 

undefined
Mohamed Hassans kontakt med syskon, släktingar och vänner har varit sporadisk den senaste tiden. Brist på elektricitet är en effekt av de pågående striderna.

Han tror inte att hans bröder kommer att kunna ta sig från Khartoum i närtid. Striderna trappades upp snabbt och det var få som kunde förutse vad som skulle hända. Inte ens under den muslimska högtiden Eid-al-fitr, firandet som sker i slutet av fastemånaden ramadan, blev det uppehåll i striderna. 

Khartoum är en stad med 8,5 miljoner invånare. Det mångåriga och blodiga inbördeskriget som rasat på andra håll i landet har fram tills nyligen inte nått huvudstaden. 

– Därför har människor från andra delar av Sudan flyttat till Khartoum. Flest människor bor där, säger Mohamed Hassan. 

Det har gått 20 år sedan konflikten i Darfur bröt ut, mellan den sudanesiska frihetsrörelsen och militärstyrkor i norra Darfur. Mohamed Hassan växte upp i det området och upplevde kriget på nära håll. Hundratusentals människor dödades och andra tvingades fly från sina hem, enligt Amnesty rör det sig om så många som åtta miljoner. 

Den konflikt som nu rasar i landet är en maktkamp mellan den sudanesiska armén som leds av general Abdel Fattah al-Burhan och de paramilitära styrkorna RSF, som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. Båda generalerna anser att de ska styra landet. 

– Det som händer i Sudan nu är ett krig mellan Djävulen och Satan. Oavsett vilken sida som vinner kommer det inte att bli bättre. Sudan behöver en demokratisk regering där hela befolkningen finns representerad. De som styr nu kommer från endast två folkgrupper, säger Mohamed Hassan och tillägger att Sudan består av över hundratals olika folkgrupper, som talar ett 30-tal olika språk. 

undefined
Mohamed Hassan trivs i Luleå, men den senaste tiden är hans tankar hela tiden hos de anhöriga i hemlandet.

90 procent är muslimer och den största minoriteten är kristna. Religiös tillhörighet är inte orsak till krig och konflikter, enligt Mohamed Hassan. 

– Många familjer består av både muslimer och kristna.

Landet är rikt på naturtillgångar, här finns olja och guld inte minst. Men åratal av krig och diktatur gör att resurserna aldrig kommer hela landet till del, förklarar Mohamed Hassan. 

– Vet du hur många kor vi har i Sudan? 40 miljoner! Ändå måste vi importera mjölk, säger han och skakar på huvudet. 

– Om vi någonsin ska få fred och bli ett demokratiskt land måste vi bestämma oss för vad som är vår egen identitet. Vi är alla sudaneser, säger han.

Han håller kontakt med sina bröder via en samtalsapp. När vi möts på onsdagen har han inte hört av dem de senaste två dagarna. 65 procent av sjukhusen i huvudstaden har träffats av bomber, enligt information som Mohamed Hassan har nåtts av. Sjuka människor försöker förtvivlat få tag på mediciner.

– Jag ser att de skriver i Facebookgrupper och försöker få hjälp från folk, men det är svårt. 

Han följer den intensiva nyhetsrappporteringen via olika kanaler och läser det hans släktingar och vänner delar i sociala medier. Själv besökte han Khartoum under hösten 2021, då inget talade för att blodiga strider skulle dra igång 1,5 år senare. På frågan om hans bröder känner sig rädda svarar han:

– Vi växte upp med krig och folkmord, mina bröder har levt i den här situationen förut. Det har inte känt sig särskilt rädda, men bombningarna påverkar allt. De kan inte gå ut, det är brist på el. I Khartoum finns det fortfarande tillgång till vatten, men om striderna fortsätter vet vi inte vad som händer. 

undefined
"Ett krig mellan Djävulen och Satan", beskriver Mohamed Hassan den pågående konflikten.
Åratal av inbördeskrig

Sudan är Afrikas tredje största land. Nilen delar huvudstaden Khartoum i tre delar. Landet blev självständigt från den brittiska kolonialmakten 1956 och styrdes sedan av en muslims-arabisk centralregering.

 Inbördeskrig har skett i flera omgångar, 1955-1972 och 1983-2005. Landet delades i Sudan och Sydsudan 2011. Konflikten i Darfur bröt ut 2003. Misstänkta för krigsbrott i den konflikten har fått behålla sina ledande positioner i samhället.

Källor: Amnesty, Utrikespolitiska institutet, Al-Jazeera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!